Общество

Одобрението към парламента е паднало още

0
Ниско одобрение към работата на парламента, но сравнително високо към президента. Като цяло недоверието към институциите в България е високо, сочат обобщените данни от регулярното проучване на „Алфа Рисърч“, направено за тримесечието сред представителна извадка на населението. 

 
В цифри доверието към парламента се равнява на 12%, а отрицателната оценка за работата му е 44%. Данните от предходното проучване на агенцията сочат, че през юни кредитът на доверие е бил по-висок, което е обяснимо заради по-големите надежди, които хората възлагат в началото. 
 
„Есенният политически сезон върна парламента към нивата, на които обичайно сме свикнали да е доверието към него“, коментира Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в ефира на Нова тв. 
 
Що се отнася до президента Румен Радев, той получава 54% доверие и едва 13% недоверие, което е рекордно ниска стойност, изтъкна още експертът и допълва, че „малцина политици се ползват с толкова ниско недоверие“. 
 
Прави впечатление също динамиката на доверието към Радев, която отразява постепенен ръст от януари до юни. Сега обаче за първи път бива има лек спад – от 57% на 54%. Димитрова посочи, че това не е голямо понижение, но на него вероятно са оказали влияние задочните сблъсъци между президента и премиера Бойко Борисов, като следващите месеци ще покажат дали това е моментно колебание или пречупване. 
 
Дълбоката криза на недоверие към институциите е един от проблемите, които за пореден път правят впечатление в мисленето на хората. Според социологът управляващите не съумяват дълбочината на този разрив и не успяват да си дадат сметка колко сериозно е това, институциите не могат да направят хората съпричастни към решаването на даден проблем. 
 
„Защото ако хората нямат доверие, че институцията ще им помогне , те съответно се отдръпват от съпричастност към решаването на този проблем“, коментира тя и подкрепя думите си с цифри, допълвайки че едва 7.8% от включилите се в анкетата биха подали сигнал за корупция. Близо 32% смятат, че няма да има ефект от това, а 18.7%, че те самите биха пострадали, ако сигнализират за такъв проблем. 
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега