LifeStyle

„Очи“ за незрящия

0

Трима българи разработиха мобилно приложение, което улеснява ориентацията на хората с нарушено зрение и им помага да бъдат по-бързи, по-свободни и по-спокойни, когато излизат извън домовете си.

Системата обработва в реално време данните, записани от камерата на мобилния телефон, и дава полезната информация, от която незрящият има нужда. Тъй като е доста изморително и неудобно постоянно да ходиш с телефон и да го държиш пред себе си, разработваме и очила с камери, които се свързват с телефона, разказва предприемачът Николай Ташев.

Идеята е, ако ще и в Индия да си, като имаш малко интернет, включваш приложението и то започва да помага, добавя програмистът Валентин Иванов.

На практика даваме инструмент, който в никакъв случай не може да замести белия бастун, но вместо да знаете, че пред вас има 2 – 3 см препятствие, вместо да го опипате, можете директно да знаете какво е то и как да го заобиколите, обяснява Роман Джуров.

приложение
Снимка: bTV

За превръщането на добрата идея в реалност помагат от Съюза на слепите, а приложението ще помогне на много незрящи да намерят своето място на пазара на труда.

Проблемът няма да се реши. Но за да отиде човек с нарушено зрение на работа и работодателят да го приеме, той първо трябва да го убеди, че няма да му е бреме. И след като той ще може да се придвижи сам до работното си място, това е голямо предимство, казва председателят на Съюза Васил Долапчиев.

Съвсем скоро, приложението ще може да чете, като сканира текст и го трансформира в говор.

Системата ще бъде достъпна до два месеца.

Източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега