Uncategorized

“Очаква ни все по-топло бъдеще” предупреждават от ООН

0

Оказва се, че изминалата 2014 г. е била най-топлата в цялата история на наблюдения на климата, това обявиха представители на Световната метеорологична организация към ООН. Температурните аномалии обаче няма да спрат с това, защото тенденцията се запазва.

Мишел Жаро – генерален секретар на организацията обеща „все по-топло бъдеще на планетата”, обобщава агенция „Франс прес.

Средногодишната температура за 2014 е била с 0,57 градуса по Целзий по-висока, отколкото средната величина за целия период 1961-1990 година (14 градуса). Освен това, 14 от 15-те най-горещи лета в историята на наблюдения на климата са били през XXI век, от който все още не са изминали и първите му 20 години. Наред с рекордните температури, през 2014 г. много региони преживяха климатични бедствия от различно естество – проливни дъждове, наводнения и суша: явления, които потвърждават общата картина на променящия се климат.

„Очевидно, глобалното затопляне ще продължи. Нарастващото съдържание на парникови газове в атмосферата и натрупването на топлина в световния океан ни гарантира топло бъдеще”, коментира Мишел Жаро.

Метеоролозите обръщат внимание, че температурният рекорд на 2014 е постигнат в отсъствието на феномена Ел Ниньо (във фаза на Южна осцилация) – това е колебание на температурата на повърхността на водата в екваториалната част на Тихия океан, при която пасажите нагрята вода се преместват на изток. Най-горещите години по принцип са белязани от силен Ел Ниньо.

Докладът на Световната метеорологична организация е бил създаден на базата на данни от водещи научни институции на планетата, в това чилсо НАСА, Националното управление за изследване на океаните и атмосферата в САЩ, Центърът за климатични прогнози и изследвания във Великобритания и др. Някои от тях поддържат данни още от 1850 година.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега