Бургас, Политика, Топ новини

Общинският съвет прие Бюджет 2016

0

С 42 гласа “ЗА”, трима “Против” и без въздържали се бургаските общински съветници приеха Бюджет` 2016.

“Благодаря ви за отговорното отношение към жителите на Бургас. Показахте съвестно и качествено отношение към проблемите на града и съм сигурен, че бургазлии ще оценят това”, каза веднага след гласуването кметът Димитър Николов.

В началото на днешното заседание той заяви, че ще приеме всяко конструктивно предложение на общинските съветници, независимо коя партия представляват. Бургаският кмет подкрепи идеята за създаването на общински здравен фонд и заяви, че по този начин ще се увеличи съществуващото финансиране за лечение на нуждаещи се бургазлии.

“Откакто съм кмет, не е имало бюджет, в който да са заложени толкова много средства и дейности за благоустройството на кварталите и съставните селища. Асфалтиране, нови паркоместа, енергоефективно осветление, благоустрояване на междублоковите пространства, изграждане на канализации са само част от дейностите, предвидени за тази година”, каза още по време на дебатите Николов.

Той даде пример с най-големия комплекс “Меден рудник”, където предстоят мащабни ремонти на тротоари, изграждане на модерни зони за спорт в училищните дворове, изграждане на нови детски площадки, както и строителството на нови детски градини. Във “Възраждане” пък вече се благоустрояват две големи междублокови пространства, като програмата продължава и в близките месеци.

Кметът на Бургас допълни, че капиталовата програма е изключително добре балансирана, а бюджетът е с грижа за всички сфери, което гарантира успешното развитие на града. Той поздрави общинските съветници за добрите практики, реализирани в града, които те са подкрепяли през годините.

“Няма друг град в България, който да отделя толкова средства за финансиране на програмата ин-витро, например. От петте най-големи градове в България, Бургас е с най-ниско ниво на местните данъци и такси и въпреки това успяваме да предвидим средства за всички сфери”, допълни кметът на Бургас.

На сесията днес беше увеличена и сумата за стимулиране на талантливи бургаски деца, а 40 000 лева ще бъдат целево насочени за изграждане на отоплителна инсталация на църквата “Св. св. Кирил и Методий”, чиeто укрепване се очаква да приключи през май.

Съветниците подкрепиха с 45 гласа за, 0 против и само един въздържал се капиталовата програма за настоящата година.

Община Бургас ще продължи да дофинансира дейността на културните си институти, читалищата, спортните и пенсионерските клубове, организациите на хората с увреждания, както и дейности на неправителствени организации. 50 000 пък ще влязат в програмата за публично-частни партньорства за малки благоустройствени проекти. Общината продължава да дофинансира и дейността на полицията, жандармерията и пожарната със средства за щатове, гориво и резервни части за служебните им автомобили.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега