Бургас, Общество, Политика

Общината започна строителството на магистрала в к-с “Меден рудник”

0

Стартираха строителните дейности за изграждане на така наречената Източна районна артерия, която ще представлява вътрешна магистрала на 80-хилядния комплекс “Меден рудник”. Това е мащабен и изключително важен проект, по който Община Бургас работи от години. Много време отнеха отчуждителните процедури, тъй като се наложи да бъдат закупени части от частни терени по предвиденото трасе. След това големи количества земна маса бяха премахнати, за да се оформи леглото на Източна районна артерия.

Вчера кметът Димитър Николов посети обекта и даде строги инструкции на изпълнителя да използва за работа всеки хубав ден през зимата, за да може обектът да бъде въведен в експлоатация в края на годината.

“С този проект ще разтоварим движението в комплекса и хората от целия “Меден рудник” ще имат възможност по-бързо да се придвижват до центъра на града и обратно. Жителите на голяма част от новите жилищни кооперации пък за първи път ще имат нормален достъп до домовете си”, каза кметът.

“Реконструкция на Източна районна артерия – Меден рудник” е част от изпълнението на Лот 2 на проект “Интегриран градски транспорт” ДБФП № BG161PO001/1.5-01/2010/01, изпълняван от Община Бургас в качеството й на бенефициент по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Предстои рехабилитация на участъка от кръстовището при Битака до бензиностанция “Лукойл”, с дължина около 500 м. Тя включва подмяна на бордюри, ремонт на тротоарни настилки, цялостно преасфалтиране на улицата, като ще се изгради велоалея от страната на зона “Б”.

От бензиностанция “Лукойл” до бул. “Захари Стоянов” ще се изгради нов път с дължина 1 километър. Габаритът на улицата включва две платна за движение с по три ленти по 3.50 м. Разделителният остров ще е с променлива ширина – от 1.75 м. до 2.4 м., решен със зелена площ. В дясната страна ще се изгради нова велоалея с ширина 2 м. При кръстовището с бул. “Захари Стоянов” ще се оформи зелен остров.

Кръстовищата ще бъдат решени със светофарни уредби. Те ще бъдат управлявани по начин, който да осигури предимство на градския транспорт.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега