Бургас, Общество

Общината въвежда мерки срещу разпространението на болестта туларемия

0

Общинската епизоотична комисия предприе мерки за спиране на разпространението на болестта туларемия. Заболяването се среща често при хора, които са селскостопански работници. Заразяването става чрез ухапване от насекоми, въздушно-прахов път и след консумация на заразена храна и вода.

Мерките предвиждат да се проведе дератизация и дезакаризация на терените, които са общинска собственост. Предписанията на комисията предвиждат още да се вземат мерки, които да ограничат достъпа на гризачи до помещенията, хранителните продукти и водоизточниците. Необходимо е също да се избягва консумацията на вода от непроверени източници, а плодовете и зеленчуците да се измиват обилно преди консумация. Наложително е използването на лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности. Комисията ще изисква строг ветеринарен контрол над месото от дивеч.

Заради започващата ваксинация срещу болестта син език собствениците на животни, които нямат споразумение за обслужване на животновъдния обект, е необходимо да сключат договор по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Важно е да се знае, че ваксината се заплаща със средства от Държавната профилактична програма, а собствениците на животни ще заплащат единствено стойността на манипулацията по нейното поставяне, напомнят от Общинската епизоотична комисия.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега