Бургас, Общество

Общината стартира кампания за борба с туберкулозата

0

Във връзка с отбелязване на 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата, Община Бургас стартира здравно – информационна кампания. Съорганизатори са Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Бургас ЕООД, РЗИ – Дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здравето”, сдружение “Каритас”, Общински младежки клуб “J. J. Cool A” и БМЧК.

Кампанията стартира от днес 20.03.2015 год. (петък) и ще продължи до 29.03.2015 год. (неделя) – включително. В програмата й са включени следните дейности: обучение на доброволци от Общински младежки клуб “J. J. Cool A” от специалисти от Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Бургас ЕООД; срещи и дискусии с подрастващи и млади хора от ЦНСТ на територията на гр. Бургас, Център за настаняване от семеен тип “Ронкали”,  Защитено жилище за лица с умерена и лека степен на умствена изостаналост, Защитено жилище за лица в риск, Защитено жилище за лица с психични разстройства, Дневен център за възрастни с умствена изостаналост и Център за обществена подкрепа.

На 24.03.2015 год. (вторник), в часовете от 10:00 до 12:00 в района на ул. “Александровска” и част от ул. “Богориди” доброволци на Общински младежки клуб “J. J. Cool A” и БМЧК ще раздават на бургазлии здравно-просветни материали. Ще представят информация какво представлява заболяването, как да се предпазят от него, какви са рисковите фактори за заразяване с “жълтата гостенка” и механизмите на разпространение.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга белите дробове и е пряко свързано със социалните и икономически проблеми – бедността, безработицата, закъснялата диагностика.

Основните рискови фактори, предразполагащи към заболяване от туберкулоза, са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, някои хронични заболявания, които намаляват имунната защита на организма, пристрастяването към наркотици, ХИВ/СПИН. Заразяването става по въздушно-капков път, при ползване на едни и същи прибори за хранене и при непосредствен контакт с болен.

Процентът на смъртност, причинена от туберкулоза, е най-висок в сравнение с останалите заболявания, сочат последните данни на Световната здравна организация.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега