Бургас, Общество, Топ новини

Общината стартира изграждане на улична мрежа в Районен център – “Меден рудник”

0

Община Бургас започна да изгражда със собствени средства улична мрежа, която да осигури нормален транспортен достъп до домовете на семействата, живеещи в Районен център – “Меден рудник”.

Строителството там стартира малко след 2000-та година, когато свободните тогава терени със статут на земеделски земи са възстановени на собствениците. Стига се до интензивно строителство на кооперации, но без да им бъде осигурено никакво инфраструктурно обезпечаване.  Подземните технически мрежи, ” ВиК” и “Ел” се изграждат “на парче”, а  терените, предвидени за улици и зелени пространства, остават в собственост на частни лица – собствениците на бившите ниви.

От 2010 година Община Бургас провежда изключително последователна политика за решаване на многото проблеми, свързани с инфраструктурното обезпечаване на тази нова жилищна зона на к-с “Меден рудник”. Направено е пълно обследване на собствеността, проведени са тежки и продължителни процедури по отчуждаване на частите от имоти, предвидени за изграждане на улици. Само за това Община Бургас изхарчи над половин милион лева. През последните години беше доизградена и “ВиК” мрежата в Районен център – с външни средства по проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на квартала.

“Страшно много време и усилия ни отне изпълнението на тези предварителни процедури и аз благодаря на хората от “Меден рудник” за търпението, защото те нямат вина за цялата тази сага. Добрата новина е, че вече са ни развързани ръцете и започнахме поетапното проектиране и изпълнение на уличната мрежа в Районен център”, каза кметът Димитър Николов.

Улицата, която се изгражда в момента, ще обслужва блокове с номера от 307 до 312 и от 289 до 296 в новата жилищна зона  на к-с “Меден рудник”. Вече е оформено нейното легло.Тя ще отговаря на всички съвременни технически изисквания – достатъчна тротоарна площ, енергоспестяващо осветление, отводняване и т.н. В ход е проектирането на други улици, които Общината ще изгражда поетапно, за да осигури по-добри условия за живот в района.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега