Бургас, Общество

Общината ще глобява за строителни и едрогабаритни отпадъци до казаните

0

Община Бургас започва интензивни проверки за нерегламентирано изхвърлени строителни и едрогабаритни отпадъци до контейнерите. Пролетта е предпочитаното време за домашни ремонти. В тази връзка зачестиха гледките на безразборно пръснати край контейнерите стари дограми, строителни и едрогабаритни битови отпадъци.

Община Бургас, съвместно с консорциум “ТИТАН БУРГАС”, продължава да предоставя безплатна услуга за извозване на строителните и едрогабаритни отпадъци, формирани при малки домашни  ремонти. От стартирането на кампанията през м. март 2014 г. до днес, по този начин са прибрани и транспортирани над 64 000 чувала с отпадъци по заявка на граждани.

Новата услуга прави града по-чист и пести пари на бургазлии. Тя се предоставя при следните изисквания:

1. Всеки притежател на строителни и едрогабаритни отпадъци, е необходимо да подаде заявка за извозване на тел. 056/852 337 – за дата, час и адрес.

2. Консорциум “Титан Бургас” ДЗЗД, като изпълнител на заявката, е длъжен да извози отпадъците до 48 часа след приемането й. Извозването се осъществява в интервала от 08.00 до 14.00 ч. за дните от понеделник до петък /включително/.

3. Строителните отпадъци трябва да са поставени в чували.

4. Количеството на отпадъка  следва да не надвишава 3 куб. м.

5. В деня на извозване чувалите със строителните отпадъци и едрогабаритните отпадъци да бъдат изнесени на място с осигурен достъп за специализирания автомобил.

6. За живущите в кварталите и съставните селища извозването се осъществява при следния график:

– кв. Сарафово – всеки първи петък на месеца;

– кв. Ветрен и кв. Банево – всеки втори петък на месеца;

– кв. Долно Езерово и кв. Лозово – всеки трети петък на месеца;

– кв. Горно Езерово и кв. Крайморие – всеки четвърти петък на месеца.

При неспазване на  кое да е от посочените горе правила, отпадъците няма да бъдат извозени и  лицето, което ги е изхвърлило, ще бъде санкционирано.

През 2014 г. за неспазване на правилата и нерегламентирано изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци са глобени 27 бургазлии, като размерът на наложените санкции за конкретното нарушение варира от 500 до 1000 лв.

При така създадени условия за безплатно извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци, общинските екоинспектори ще засилят контрола и при констатиране на нарушения ще се налагат глоби в максимален размер.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега