Бизнес, Бургас, Евро Проекти

Общината с проект за основен ремонт на Районна отоплителна централа – “Меден рудник”

0

В напреднала фаза е изготвянето на проект, с който да се осигури външно финансиране за основен ремонт на Районна отоплителна централа – “Меден рудник”. За тази цел при следващото заседание на местния парламент трябва да се одобри предварително споразумение за партньорство между Община Бургас, “Технически Университет-София-Технологии” ЕООД и фирма “NORSK ENERGI” – Норвегия. Това ще отключи възможността да се кандидатства по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, Програма BG04 “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, Грантова схема BG04-02-03 – “Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи”.

Безвъзмездната финансова помощ, за която Община Бургас иска да кандидатства, е в размер до 500 000 евро.  Крайният срок за подаване на проектни предложения е 07. 01. 2015 г.

“Районна отоплителна централа – “Меден рудник” се използва за топлоснабдяване на СОУ “Константин Петканов”, ОУ “Елин Пелин” и ОДЗ № 1 “Морска звезда”. Съоръжението е старо, амортизирано и няма нищо общо със стандартите за енергийна ефективност. Като го ремонтираме, ще постигнем по-голям топлинен комфорт за няколко хиляди деца, ще спестим пари от сметките и ще направим малко по-чист въздуха в комплекса”, смята кметът Димитър Николов.

Районна отоплителна централа – “Меден рудник” е изградена в самостоятелна сграда на територията на квартала. В нея има обособени котелно и помпено помещение, както и нафтово стопанство. Централата е оборудвана с 3 котела. Общата инсталирана топлинна мощност е 6 988 kW. Отоплителната инсталация е от “затворен” тип. Използва се скъп невъзобновяем енергоизточник. Старите котли са в лошо състояние, има течове, които въпреки направените многократни ремонти, се появяват отново и отново. Това налага спешна подмяна на старите котли и горелки.

Предвидени мерки в проектното предложение:

– Подмяна на съществуваща отоплителна централа с нова, предвидена да работи с друг вид основно гориво – дървесни пелети. Дейността включва комплексна доставка и монтаж на два броя стоманени водогрейни котли за изгаряне на биомаса – пелети, с автоматично подаване на горивото;

– Преустройство на сградата на РОЦ – Меден рудник – изграждане на складово стопанство за дървесни пелети, гарантиращо запас от гориво за поне седем дни. Складовото стопанство ще е оборудвано с гориво-подаващи механизми за транспортиране на дървесните пелети от склада до дневните бункери на котлите;

– Обучение на персонала на РОЦ – Меден рудник за работа с новата система;

Енергоспестяващите мерки предвиждат гарантиране на 100 % нуждите на потребителите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега