Бургас, Общество

Общината с жест към хората в неравностойно положение

0

Община Бургас осигури специализиран микробус, който ще осигури мобилност на хората в неравностойно положение.
Специализираното транспортно средство ще обслужва хората, от Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Социалното заведение е създадено по Проект №  BG05M9OP001-2.002-0229-C001 “Подкрепа в семейна среда за независим живот чрез индивидуален подход”.  
Използването на микробуса ще става след предварително подаване на заявка чрез социалния работник, психолог или рехабилитатор. На базата на подадените заявки ще се изготвя график, а превозът за хората в неравностойно положение ще е безплатен. Хора, които имат по-лека степен на увреждане и незрящите, ще могат да използват буса и без придружител.
Новият микробус разполага с 10+1 места. Две от тях са за колички, а осем за седящи пътници – придружители и социални работници. Част от оборудването включва специална хидравлична платформа, с помощта на която количката за трудно подвижни хора бързо и лесно се качва в превозното средство.
Купето е уютно и оборудвано с предпазни колани. Подът е на две нива със специално покритие. С тези показатели возилото покрива всички изисквания за превозване на хора в неравностойно положение. Микробусът ще бъде обслужван от професионален шофьор, който е част от персонала на Центъра за почасово предоставяне на услуги.  
С осигуряването на новия микробус Община Бургас надгражда съществуващата в момента услуга “Позвъни и се вози”, която се изпълнява от “Бургасбус”, обясни зам.-кметът д-р Лорис Мануелян.
“Тай като активността на хората с увреждания вече е значително по-голяма заради всички мероприятия за интеграцията им в обществото, ще продължаваме да правим всичко възможно със средства на Община Бургас и по проекти да осигуряваме всичко, което е необходимо”, допълни д-р Мануелян.
“Тези хора имат непрекъснато нужда да излизат, да общуват, да се срещат с други хора и това е един плюс за тях”, каза Павлина Димитрова – майка на дете с увреждане.
През тази година Община Бургас открива три нови социални заведения. Дневният център за лица с леки психични разстройства вече е готов да приеме своите ползватели. Работи се по новия Дневен център за деца и младежи с увреждания, който ще се помещава в бившите казарми на 24-ти Черноморски пехотен полк. В квартал “Ветрен” се изгражда центърът за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания и техните семейства.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега