Бургас, Общество, Топ новини

Общината прие „консервативен” Бюджет 2018 г.

0

Местният парламент в Бургас прие Бюджет 2018 г. Макрорамката е в размер на 248 671 410 лв., като общинските приходи са 118 123 610 лева. Тази година не са заложени увеличения на местните данъци и такси в община Бургас.

„За разлика от предходни години, този бюджет е най-консервативен. С моя екип подходихме изключително скептично. Точно колкото сме събрали през 2017 г., толкова заложихме за 2018 г. – 12 млн. лв. … При такса „смет” в предходни години трупахме ресурс, а от тази година започваме да разходване натрупания ресурс. Нека на бюджета да се гледа като механизъм за развитие на града, а не толкова като политическо противопоставяне.”, призова кметът Димитър Николов преди гласуването.

Той подчерта, че не е удовлетворен от финансовите възможности на бюджета, но това е бил максимумът, който може да се постигне. По думите на кмета Бургас е с най-ниски данъци, сравнено с другите големи градове – София, Пловдив и Варна. И въпреки, че е с най-малкия бюджет, предвидените средства за образование в Бургас са най-много.

Градоначалникът се обърна към всички политически групи в Общинския съвет и ги призова да разговарят със своите депутати в Парламента за лобиране, за да може съвсем скоро Бургас да има факултет по медицина.

„Тази година Общината има рекорден бюджет за инфраструктура на нови индустриални територии. Предвижда се там да се разкрият много нови работни места, които ще бъдат с по-високи от средните за областта заплати, тъй като се предвиждат високотехнологични производства. За асфалтиране на улици сме заделени 7 млн. лв.”, допълни Димитър Николов.

Сериозни средства са предвидени за здравеопазване и най-вече за профилактика и лечение на онкоболните. Започва нова програма за цялостно модернизиране на онкодиспансера в града. В рамките на 2-3 години там ще се инвестират около 8 млн. лв., като с част от средствата ще бъде закупен 5D скенер за ранна диагностика на раковите заболявания.

Предстои да бъде издигната нова сграда за химеотерапия. Предвидени са средства за закупуване на 6D маса за радиохирургия, а също така проектиране и оборудване на Отделение по брахитерапия.

Запазват се и парите, заделени за процедури ин витро. По думите на кмета от всички градове в страната Бургас отделя най-много пари за туризъм.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега