Бургас, Общество, Топ новини

Община представи своя Интегриран план за градска адаптивност

0

Община Бургас в качеството си на партньор по проект “Адаптивна Европа” (“Resilient Europe”), изпълняван по Програма за европейско териториално сътрудничество URBACT III представи един от основните резултати, постигнати в рамките на проекта – Интегриран план за градска адаптивност на Община Бургас.

Интегрираният план за градска адаптивност е стратегически инструмент, който анализира проблемите на града по отношение на съществуващи и потенциални стресове и шокове, свързани с климатичните промени, социалното сближаване, градската среда, които представляват заплаха за устойчивостта и целостта на  градската екосистема, инфраструктурата, институциите и населението.

Основна цел на документа е да подпомогне общинската администрация при формиране на местните политики и да подобри капацитета на града за справяне с неблагоприятните проявление на климатичните промени, в частност наводненията.

Планът акцентира върху квартал “Долно Езерово”, като зона, характеризираща се с висока концентрация на наводнения, водещи до опустошителни последици. Стратегическият документ разглежда идентифицираната територия, но има широка приложимост за цялата градска агломерация.

Интегрираният план за градска адаптивност посочва конкретни мерки, които да бъдат предприети, за да се увеличи потенциала на идентифицираната зона и града като цяло, наред с местното население, институциите и екосистемата за  неутрализиране и реагиране при кризисни явления като наводненията. Настоящият документ поставя адаптивността към измененията на климата като един от основните приоритети на града в местната политика и градското планиране.

Подобряването на градската адаптивност се разглежда като възможност за град Бургас да запази своите функции и да съхрани своята идентичност въпреки появата на заплахи. Планът въвежда нова концепция за предизвикателствата, пред които е изправен градът, в следствие на климатичните промени, като разглежда заплахата като възможност за развитие и надграждане.

Документът очертава методите, чрез които би могъл да се използва потенциала на природата, местната общност, инфраструктурата и  институционалния капацитет за намаляване на стреса и развитие на град Бургас като град на бъдещето: гъвкав, подготвен, процъфтяващ и развиващ се в един променящ се свят.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега