Бургас, Общество

Общината организира учение за реакция при аварирал кораб

0

През последните години Община Бургас попадна в няколко сериозни кризисни ситуации. Атентатът на летището в Сарафово и страшните наводнения останаха в миналото, но няма гаранции, че ни очакват само слънчеви и безоблачни дни.

За да повиши готовността си при решаване на кризисни ситуации, Община Бургас организира в залива учение за реакция при аварирал кораб. Нейни партньори са Асоциация за превантивна и спасителна дейност и общинското Доброволно формирование.

Учението ще се проведе на 16 май между 10 и 12 часа, в зависимост от метеорологичните условия.

Сценарий: В близост до Моста на централния плаж се разбива плавателен съд. След подаване на сигнал, на мястото пристигат екипи от различни организации. В движение се организира аварийно-спасителна операция за претърсване и спасяване на оцелелите. Екип водолази на АПСД прави бърз оглед, при който се установява, че двама от тричленния екипаж се намират затиснати под водата в плавателния съд, но във въздушен джоб. Един член на екипажа е в неизвестност. Водолазният екип осигурява въздух на пострадалите, докато се подготви план за безопасното им изваждане. През това време пристигат лодки с нужното за целта оборудване. Тъй като прибоят е силен и логистиката от брега е затруднена, алпинисти на АПСД подготвят въжена линия, по която се осигурява водолазно оборудване, а по-късно и изваждане на пострадалите. Докато един екип подготвя вдигането на потъналия плавателен съд чрез закачане на няколко двутонни парашута, друг екип намира третия член на екипажа и той бива изтеглен на Моста чрез въжената линия. Малко по-късно водолазите успяват да вдигнат плавателния съд, двамата пострадали са освободени и се подават за изтегляне чрез въжената линия. Плавателният съд бива обезопасен от изтичане на масла и горива и с помощта на лодките се провлачва до Пристанище Бургас, за да бъде изкаран на сушата с кран.

Участници:

1. “Асоциация за превантивна и спасителна дейност”

Водолази:

Специализиран отряд “Рескю дайвър” 2 души

“Къмършъл дайвър” 2 души

Водолази 2 души

2. Алпинисти:

Екип за извършване на височинни и въздушни въжени операции  3 души

3. Материално обезпечаване:

Автономно водолазно оборудване, специализирано водолазно оборудване

Алпийско оборудване

2 бр. моторни лодки

Екип за действия с алпийски способи и екипировка – 6 души

4. Доброволци към Община Бургас – водолаз

– екип от инспектори от УКОРС – 2 души

– гл. специалист УКОМ

Община Бургас, УКОРС, автомобил 1 бр.

РДГП – Бургас – Граничен кораб 1 бр.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега