Бургас, Общество

Общината обезпечи социалната услуга „Обществена трапезария” до 2023 година

0

Община Бургас обезпечи предоставянето на социалната услуга “Обществена трапезария” дългосрочно до 2023 година. Така 200 наши съграждани, живеещи в лишение и бедност, ще получават топъл обяд целогодишно за посочения период. На тях ще се предоставя разнообразно и балансирано седмично меню, при спазване на изискванията за безопасност, националните стандарти и норми за хранене.

Услугите на обществената трапезария имат право да ползват:

* Лица и семейства на месечно подпомагане по реда на чл. 9 от ППЗСП;

* Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от ДСП;

* Самотно живеещи лица и семейства с минимални пенсии;

* Скитащи и бездомни хора – ако има идентифицирани към настоящия момент.

Надяваме се през следващите години такива хора да има все по-малко в нашия град, но конкретната социална услуга дава една сигурност, че те винаги могат да разчитат на този вид помощ. Досега Община Бургас финансираше обществената трапезария със свои средства и чрез различни други източници. Дългосрочното обезпечение е постигнато със защитен проект по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) BG05FMOP001-03.02 “Осигуряване на топъл обяд-2016”, в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) за периода 2014-2020 г.    

Междувременно с друг общински проект ще бъде закупен наклонен подемник, движeщ се по парапет, за използване от хора с увреждания в инвалидна количка. Чрез него ще се повиши качеството на предоставяната услуга в Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и младежи с увреждания.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега