Бургас, Общество

Общината кандидатства с проект за обновяване на ул. “Батенберг”

0

Община Бургас кандидатства за европейско финансиране с проект за обновяване на ул. “Александър Батенберг”. С него ще се търсят средства от новата Оперативна програма “Региони в растеж 2014 – 2020”.

“Този проект е логически свързан с обновяването на Историческото ядро на Приморски парк, което също искаме да стартираме тази година. Така ще създадем още един прекрасен туристически маршрут към новия портал за пристанището и Морска гара. Вярвам, че ще стане любим и на бургазлии, и на гостуващите в града ни българи и чужденци. Отделно ще се подобри транспортното обслужване, тъй като улицата е твърде амортизирана”, каза кметът Димитър Николов.

 

Предвижда се обектът да бъде реализиран на три етапа:

– І-ви етап – улица “Ал. Батенберг” – в участъка от ул. “К. Фотинов” до кръговото кръстовище пред хотел “Приморец”.

– ІІ-ри етап – улица “Ал. Батенберг” – в участъка от кръговото кръстовище пред хотел “Приморец” до ул. “Морска”; и ул. “Морска” – в участъка от ул. “Ал. Батенберг” до ул. “Булаир”.

– Рехабилитация на ул. “Ал. Батенберг” – от ул. “Морска” до ул. “Агоп Мелконян” -Пешеходна зона.

Желанието на Община Бургас е тази година да започне изпълнението на I-ви етап. В проектната разработка разположението на лентите за движение и тротоарите, паркоместата, зелените площи и предвидената нова велоалея са решени съобразно одобрената и действаща улична регулация. Обхватът на I-ви етап включва трасето на ул. “Ал.Батенберг” от ул. “К. Фотинов” (входа за пристанището) до кръговото кръстовище пред хотел “Приморец”, част от ул. “Филип Кутев”, част от ул. “6-ти септември”, както и част от улицата за пристанище “Изток”, включително алеята с усилена настилка.

В проекта се предвижда от страна на южното платно (откъм пристанището) по цялата дължина на улицата да има една пътна лента за движение с широчина 3.5 м. и двустранно уширение на пътната настилка за надлъжно паркиране. Общата широчина на асфалтовата настилка на южното платно ще бъде 8 м. От северната страна на улицата (откъм тенис корта) в проекта се предвижда една пътна лента с широчина 3.5 м. и едностранно разширение за лента за надлъжно паркиране. Общата широчина на асфалтобетоновата настилка ще бъде 5.75 м.

Проектът предвижда между двете платна за движение да се обособи разделителен остров с два участъка. В него ще се помести велоалея за двупосочно движение с широчина 2.2 м. От северната страна се предвижда обособяване на зелена площ, а от другата страна на велоалеята ще се изгради тротоар с широчина 0.75 м. От двете страни на улицата ще има тротоари с променлива широчина от 2.8 м. до 3.3 м.

В проекта са посочени места на рампите за преминаване на пешеходното движение и инвалидни колички.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега