Бургас, Общество

Общината инсталира във фронт офиса си електронен увеличител за хората със зрителни увреждания

0

Община Бургас закупи, а през следващата седмица ще инсталира във фронт офиса си съвременна видеосистема в помощ на хората с нарушено зрение. Благодарение на нея всеки жител и гост на града, страдащ от очно заболяване, ще може с помощта на електронен увеличител успешно да се справи с административните си дела.

Системата се състои от видеокамера с процесор, монтирани в ергономична ръкохватка, както и монитор, на който се прожектира образ на обекта, който се наблюдава. В тази конфигурация полученият образ може да бъде увеличен до 20 пъти, но при необходимост може да се постигне и 70-кратно увеличение. Камерата разполага с няколко режима на работа, включващи “пълна цветова схема”,  “чернобял контрастен режим” и “негативен контрастен режим”. Върху ръкохватката е поставен и бутон “замръзни” за фиксиране на определен детайл от разглеждания обект. Компактните размери и ергономичния дизайн позволяват обработката на всякакви размери и видове информационни материали. Системата позволява и възпроизвеждане на увеличен образ от други електронни екрани, без значение дали разполагат с подсветка или не.

Електронният увеличител в Центъра за административни услуги ще бъде достъпен за всички нуждаещи се граждани. Например, ако сте забравили или повредили очилата си, тази система ще премахне нуждата от тях. За пръв път слабовиждащи хора ще могат самостоятелно да ползват административни услуги. Опростеният начин за употреба е в помощ най-вече на възрастните бургазлии, които са най-силно засегнати от нарушения на зрението.

Новата придобивка не идва случайно точно сега. Световният ден на зрението се провежда през втория четвъртък на октомври, а утре /15 октомври/ се отбелязва Световният ден на белия бастун.

c2de126675b901d556bbdc9dafdc1672

По този повод Община Бургас желае на хората със зрителни увреждания да бъдат силни, а всички останали като общност да им помагаме да водят пълноценен и достоен живот!


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега