Бургас, Общество, Топ новини

Готвят мащабен проект за обновяване на част от Морската градина (СНИМКИ)

0

Община Бургас е в готовност да кандидатства за европейско финансиране, с което да обнови Историческото ядро на Морската градина – паметник на парковото изкуство. Става въпрос за района между паметника на Пушкин и хотел “Приморец”. Тази част от Морската градина е създадена преди 105 години от легендарния ландшафтен архитект Георги Духтев. Роден във Варна, той завършва паркоустройство в Австрия със стипендия от Фердинанд. След завръщането си в България, Духтев избира да работи и живее в Бургас, вместо да се грижи за царския Евксиноград.

Преди 3 години с европейски средства беше обновена другата, по-голяма част от Морската градина – от паметника на Пушкин до парк “Езеро”. Сега предстои реалната крачка към цялостна реконструкция на Историческото ядро. Техническият проект е изготвен със средства по пакета BG161PO001/5-02/2012/029 – “В подкрепа на инвестиционната програма на Община Бургас за 2014 – 2020 г.”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007- 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

морска градина проект

На територията на Историческото ядро се намират Културен център “Морско казино”, открита сцена “Охлюва”, детска площадка “Зора”. Новото идейно решение предлага изграждането на повече антракциони, кътове за отдих, нова и разнообразна багра от декоративни дървета, храсти и цветя, боскетни и топиарни форми.

морска градина проект

На територията на парка съществуват настилки от няколко вида материал – асфалт, паваж, градешки камък, бетон и декоративни плочи. Асфалтовата настилка е изронена в по-голямата си част, наблюдават се пропадания по алейната мрежа.

Предвижда се цялостна реконструкция на настилките в лошо състояние. Няма да се използват други видове материали, освен характерните за парка. Подновяването на парковата мебел е задължителна част от проекта.

Голям процент от декоративната растителност на територията на Историческото ядро е на пределна възраст. Затова е планирано частично саниране на дърветата. С ново дендрологично решение, на територията на парка се внасят над 100 декоративни вида, съобразени с бургаския климат. В проекта е заложено засаждане на 1000 бр. широколистни и 230 бр. иглолистни дървета.

Сред предвидените нови атракциони има висящ мост от екоматериали. Предлагат се две модерни решения за фонтана до Гъбката. Ще се обновят двете обществени чешми – тази с форма на мида при входа към Централен плаж, и другата между паметниците на Христо Фотев и Петя Дубарова.

морска градина ремонт проект лодка

За нуждите на посетителите се предвижда монтиране на 2 броя еднокабинкови градски тоалетни в долната част на парка, извън историческото ядро. Местоположението им е в близост до детска площадка, спортно игрище и входа на Централния плаж.

Модерно енергоспестяващо осветление и видеонаблюдение ще повишат сигурността на посетителите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега