Бургас, Общество

Община Бургас внедри ефективна електронна система за управление на риска от наводнения

0

Община Бургас внедри ефективна електронна система за управление на риска от наводнения. Тя се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят за показанията в реално време и имат готовност да реагират при нужда. Системата дава актуални и стари данни за състоянието на потенциално опасни реки в общината, прави прогнози. Нейните “очи” са 22 хидрометрични станции с радарни сензори. Те са оборудвани със соларни панели, гарантиращи автономната им работа, както и с видеокамери, позволяващи извършването на постоянно наблюдение на застрашените от наводнение територии. Допълнителни данни постъпват от 3 станции за измерване на количество валежи, ултразвуков сензор за измерване скорост и посока на вятъра, сензори за измерване на температура и влажност на въздуха, слънчева радиация и атмосферно налягане.

“Нашата задача като местна власт е да сме все по-подготвени за реакция при кризисна ситуация, както и да даваме потенциално жизненоважна информация на гражданите в реално време”, каза зам.-кметът Руска Бояджиева при днешното представяне на системата пред журналисти.

Община Бургас реализира тази полезна придобивка по проект “Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас” (IMFR)  Договор за безвъзмездна финансова помощ: Д- 34- 16/ 08. 04. 2015г. Той се финансира по програма BG02 “Интегрирано управление на морските и вътрешните води”, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014.

В момента системата следи единствено за риска от наводнения, но тя е гъвкава и амбицията на Община Бургас е да я надгради с опция за следене на опасността от пожари и други видове бедствия. Чрез системата се обработват и визуализират в лесен за четене и разбираем формат данните, постъпващи от изградените хидрометрични станции и сензори. В ГИС карта е въведена цялата налична информация за територията на община Бургас, обхващаща елементи на критична инфраструктура, пътна инфраструктура, имоти и др. Създаден е регистър на наводненията, с възможност за визуализация на територията, която обхващат. Нанесени са данни и за 10 прогнозни модела на наводнения. Цялата тази информация позволява на отговорните институции лесно да установят кои райони и какви елементи на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, за да предприемат адекватни и навременни мерки за предотвратяване или редуциране на щетите.

По проекта е разработено и мобилно приложение, което ще позволи известяване на граждани и длъжностни лица за повишени нива и валежи през техните телефони. Бургаската електронна система за управление на риска от наводнения  е реализирана от българската софтуерна компания “ТехноЛогика”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега