Uncategorized

Обръщение на Бан Ки-Мун по случай Световния ден за осведомеността за Аутизъм

0

Изключително съм обнадежден от нарастващото обществено осъзнаване относно разстройствата от аутистичния спектър и увеличаването на публичните услуги за много от засегнатите. Световният ден за повишаване осведомеността за Аутизма подхранва не само по-голямото разбиране, но и дава възможност на родителите, в търсене на терапиите за ранна интервенция и призовава за пълното интегриране на хората с аутизъм в обществото. Този ден също така приканва политиците да насърчават училищата да отворят вратите си за учениците с аутизъм. С адекватна подкрепа, те могат – и трябва – да се обучават в сърцето на своите общности. Сега е време за още по-големи възможности за достъп и работа за хората с аутизъм.

Тази година, съм доволен да стартирам „Призива за действие“, приканвайки бизнеса да поемат конкретни ангажименти, да наемат хора от аутистичния спектър. Ние насърчаваме обществени служби, корпорации и малките предприятия да се вглеждат в начина, по който те възприемат хората с аутизъм, да отделят време, за да научат повече за това състояние и да се създадат променящи живота възможности.

Хората с аутизъм имат огромен потенциал. Повечето от тях имат забележителни визуални, артистични или академични умения. Благодарение на употребата на помощни технологии, хората с аутизъм, които нямат вербални умения, могат да общуват и да споделят своите скрити способности. Признаването талантите на лицата от аутистичния спектър, вместо концентрирането върху техните слабости, е от съществено значение за създаването на едно общество, което е наистина всеобхватно.

И все пак, дори когато информираността аутизъм е вече доста разпространена, повече от 80% от възрастните с аутизъм, са безработни. Ето защо е толкова важно за работодателите да разберат техните уникални и често изключителни умения, както и да се предостави работна среда, където те могат да се отличат.

Тази важна мисия може да бъде постигната само с подходящо професионално обучение и адекватна подкрепа, успоредно с процеса на назначаване, който може да позволи на хората да се интегрират успешно в работната сила по целия свят.

Общото събрание на ООН призова за по-голям достъп и възможности за хората с аутизъм. Обявявайки 2 април като Световен ден за повишаване осведомеността за Аутизъм, Общото събрание също така призова за обучение на служителите в публичната администрация, доставчиците на услуги, социалните работници, семействата и непрофесионалистите, в подкрепа на интеграцията на хората с аутизъм в обществото, така че те да могат да реализират своя пълен потенциал.

На Световния ден за повишаване осведомеността за Аутизъм, нека да обединим усилията си за създаване на възможно най-добри условия за хората с аутизъм, така че те да могат да допринесат за едно бъдеще, което е справедливо и устойчиво за всички.

Бан Ки-Мун, Генерален секретар на ООН

На 2 април отбелязваме Световния ден за осведомеността за аутизма.

На 18 декември 2007 Генералната Асамблея на ООН приема резолюция 62/139, която обявява 2-ри Април за Международен ден на аутизма. В съществуването си досега ООН е приела само три подобни документа, един от които е за аутизма.

Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите, а вследствие на това се затрудняват процесите на обучение и социализация. Това състояние се свързва с повтарящо се поведение като натрапчиво подреждане на предмети или следване на строга последователност.

В последните десетилетия броят на децата с аутистични разстройства значително се повишава. В България не съществува официална статистика за децата с аутизъм, но по неофициални данни те са около 16-17 хил.

Аутизмът се среща до 4-5 пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Причините за появата му са комплексни. Съществена е ролята на генетичните фактори, но също и на факторите на средата – замърсяване, някои ваксини, хранителни алергии, имунна недостатъчност и др.

Възможно е и комбинацията от няколко фактора да причини това разстройство, но като цяло изследователите на причините за аутизма все още нямат категорично становище по въпроса.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега