Бургас, Общество

Образованието – верните стъпки към реалната интеграция

0

За да се говори без клишета и изтъркани фрази за това как реално се работи по процеса на интеграция на хората, които попадат в категорията “уязвими групи”, трябва да се погледне и през очите на хората, които са ангажирани с това.

От години тази мисия успешно изпълняват в бургаското ОУ “Христо Ботев”. Работата им с деца от български, ромски и турски етнос, постига своите резултати. Големите успехи на учителите са, че в много случаи децата прекрачват прага на училището с много малък набор от български думи, а излизат от него свободно практикуващи го. Но, за да се стигне до добрите резултати, са необходими иновативни и различни подходи, споделя помощник – директорът Радостина Ботушанска.

Ние създадохме мултикултурна среда, включихме различни празници – на българите, на ромите, на турската общност. Направихме една класна стая, която е различна от традиционната. Тук всяко дете намери своето място. Денят им започва с една утринна среща, в която те разговарят за това, което ги вълнува, със своите учители“, разказва Ботушанска.

В ОУ “Христо Ботев” не преподават “учебникарски”, учителите подготвят уроците си така, за да са по-лесно възприети от децата. Новите подходи винаги са добре приети в училището. Тук се намесва с финансова помощ и Българо – швейцарската програма за сътрудничество. През миналата седмица в Бургас се проведе второ обучение по “Интегрирания проект за социалното включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново”. Той се финансира в рамките на програма “ЗОВ” – Здраве и образование за всички. 66 учители от трите общини бяха запознати с картографирането като интерактивен подход за работа с деца и ученици в мултикултурна среда, а лектор бе доц. д-р Мария Алексиева от Бургаския свободен университет.

То съчетава теорията с практиката, пояснява Алексиева:

Учителят трябва предварително да планира цялата дейност. Той да даде много подробно инструкции на децата за онова, което трябва да направят. Следва някаква обиколка. Тя може да бъде свързана с уроците по околен свят, например – опознай своето училище. Или как изглежда училището през моите очи, как изглежда кварталът… Зависи от поставените цели. След което учителят, заедно с децата, отиват на планираното наблюдение. В зависимост от техните възприятия, правят карта на онова, което вече са видели. Така се получават различни карти“, казва доц. Алексиева.

Този подход дава своите резултати, защото децата са активни и искат да опознават света по своя си начин, категорична е тя. Нейната колежка от БСУ доц. д-р Пепа Митева проведе в рамките на обучението и тренинг за управление на гнева и агресивното поведение при децата.

Амбициите, които са заложени в “Интегрирания проект за социалното включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново”, не свършват дотук.

По него работят активно и образователни медиатори, чиято дейност се финансира в рамките на програма “ЗОВ”. Процесът, който те са стартирали, не е лесен и резултати не могат да се очакват веднага, признава Десислава Тенева, образователен медиатор в Бургас. Тримата медиатори в морския град работят основно в създадените клубове “Отговорен родител” и “Активен родител”. Целта им е да провокират интерес към отговорното родителство, да бъдат мотивирани да изпращат децата си на училище. В голяма степен влизат и в ролята на медиатори между учителите от една страна и възрастните и техните деца от друга. Трябва да бъдат обхванати около 300 души, предстои медиаторите да започнат работа “на терен” – по домовете на родителите.

Ефект се постига в тази посока, но не може да е с “магическа пръчка”. Майките започнали и помежду си да споделят и да водят свои приятелки на срещите, казва Десислава Тенева.

Двама образователни медиатори работят и в Средец. А една от целите на проекта е след приключването му, те да бъдат назначени за постоянно в общинските администрации.

Проектът се изпълнява от Община Бургас по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи” (Програма ЗОВ). Партньори са община Средец, община Малко Търново, фондация “Областен ромски съюз”, Основно училище “Христо Ботев” в “Победа” и фондация “ОФФ Медия”.

—————

За Програма ЗОВ:

Програма ЗОВ (2013-2019) работи за социалното включване на роми и други уязвими трупи. Насочена е основно към малки ромски деца и млади ромски жени и семейства. Името на програмата ЗОВ е абревиатура на здраве и образование за всички.

Общини в шест големи общински центрове (Бургас, Монтана, Русе и Сливен, а скоро Пловдив и Шумен) изпълняват съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.) интегрирани проекти, свързани с: 1) намаляването на броя на ромските деца, които не са обхванати, изостават или отпадат от детските градини, предучилищното и началното образование; 2) работа с родители, психолози, учители и медиатори по ромското включване; 3) първична и репродуктивна здравна помощ,  семейно планиране и майчино и детско здравеопазване; 4) културни събития, които спомагат за интеграцията на ромите.

Програмата е финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е   13 750 450 лева като швейцарският  принос е 11 764 000 лева.  Министерството на труда и социалната политика е основен партньор от българска страна, участват също министерствата на здравеопазването и на образованието. Трите министерства допринасят с общо 15% съфинансиране към швейцарската помощ  (1 986 450 лева).

 

Координатор по проекта:

Мариян Иванов

0889 822 729


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега