Бургас, Политика

Облекчават процедурата за референдум

0

Референдумите в България – мисията възможна. Парламентът значително облекчава процедурата по признаване на народната воля в националните допитвания. Защо обаче това разтревожи опозицията и има ли подводни камъни в новите правила?

В момента пряката демокрация у нас съществува само на хартия. Законът за референдумите предвижда такива прагове за признаване на тяхната валидност, които обричат всяка инициатива в зародиш. Сега – твърди се – управляващите искат да променят това.

За да го съживи, мнозинството предвижда да премахне прага за валидност на референдумите, които се провежда заедно с избори. Ролята на такъв праг ще играят гласуващите именно в тези избори. Ако половината от тях кажат “да” и на референдума, той ще е успешен. Първият опит ще е на 25 октомври.

Целта на странния микс е да се осуетят опити на партийни централи контролирано да бойкотират допитванията и нарочно да ги правят невалидни. И да се насърчи едновременното провеждане на допитвания и избори, за да е по-евтино. Опозицията обаче заподозря и друг, скрит замисъл – служебно въвеждане на задължително, електронно и мажоритарно гласуване. И още съмнения – дали всъщност улесняваме референдумите, или точно обратното.

“Представете си, че имаме парламентарни избори, в които участват 3 милиона. Същия ден имаме референдум и в него участват 2 милиона. Референдумът е валиден и всъщност , за да бъде той успешен, вместо да са достатъчни един милион и един човека, ти казват – не, не, трябва 50 процента от трите милиона”, коментира Георги Кадиев от БСП.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега