Бургас, Политика, Топ новини

Областният управител и кметът поискаха Шенген за сините ни граници

0

Областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов обсъдиха възможността България да поиска Шенген за границите ни по вода и въздух, по време на среща със заместник министър председателя Меглена Кунева.

„Нека стартираме Шенген „сини граници“, имаме три морски гари с перфектна организация, с подготвени кадри. Радваме се на  круизи, но те не са толкова, че да затруднят контрола, който трябва да осъществяваме. В нашия район най-силно се отразява кризата в Украйна и Русия, защото ние сме основно туристическа дестинация. В Бургас имаме нова морска гара, трябва да я покажем, работим и има защо да искаме Шенген море и въздух. Летище и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница. Бизнесът също настоява за това“,  коментира Николов.

„Морето носи огромни ресурси. Шенген „сини граници“ ще съживи бизнеса. Важно е също да отворим и границата с Турция при Малко Търново за тирове, сега е само за туристи, но за да се случи това са необходими средства. Съседите започват мащабна модернизация на тяхната част на принципа на публично- частното партньорство. Тази практика може да се взаимства и при нас“, допълни Чолаков.

“С кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков сме единни, че България трябва да влезе в Шенген по морска и въздушна граница възможно най-скоро. За някои части от страната Шенген звучи абстрактно, но тук в Бургас има съвсем конкретно измерение. Падането на граници ще е добре за туризма, а тук това е особено важно, още повече предвид ситуацията в Украйна.” сподели Кунева в официалната си фейсбук страница.

Заместник министър- председателят се ангажира в най-кратки срокове да посети на място всички „сини граници“, след което да инициира кореспонденция с настоящото председателство на ЕС и следващите две, в която да мотивира предложението на България.

По време на срещата бе обсъдено и предстоящото българско председателството на Съвета на ЕС през 2018 година. Като наши приоритети Кунева вижда опазването на морската граница, транспорта, аквакултурите и ресурсите, които морето дава. Чолаков и Николов поискаха дейности и мероприятия от председателството да бъдат реализирани на територията на област Бургас. И двамата бяха категорични, че Бургас е подготвен и има ресурса да посрещне такова предизвикателство. Това е важно и за местния бизнес.

В разговорите участие взе и Найден Зеленогорски- председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега