Бургас, Общество, Топ новини

Новите жилища в Бургас поевтиняват, но интересът расте

0

Интересът към имотите в Бургас е нестихващ. Все повече българи търсят жилище в морския град, твърдят бургаски брокери. Единствената изцяло завършена магистрала у нас, която свързва столицата с Черноморието, безспорно има решаваща роля за това.

Експертите от сайта на имоти в Бургас Реалистимо разглеждат последните статистики на имотния пазар, както и промените в цените в морския град.

Наблюдава се лек спад в пазарните цени на новите жилища в Бургас през първото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие, сочат данните на НСИ. За периода от януари до март тази година, цените им са паднали с 1,6 пункта, докато тези на вече съществуващите жилища са се повишили с около 5 на сто.

Много малко е отклонението в цените на новите имоти в Бургас и на база първо тримесечие на настоящата година спрямо същия период на 2021 г. – само 0,1 пункта нагоре, докато при старите жилища покачването е със 17,8 пункта. Средно повишението е почти 18% за всички видове имоти за година.

Седемгодишното измерване на индекса на цените на имотите в Бургас (2015-2021) сочи 41% поскъпване общо за всички видове жилищни имоти, като при новопостроените то е около 18 на сто, а при вече съществуващите – 60%. Това за пореден път потвърждава за дългосрочната възвръщаемост на инвестициите в имоти в региона.

По данни на Агенцията по вписванията сделките по продажба на имоти в Бургас за първо тримесечие на тази година са 1679, с което градът се нарежда на четвърто място по активност на реализираните продажби след Варна, Пловдив и София.

Около 300 000 имоти представлява жилищният фонд на Бургас към момента. Почти една четвърт от него са двустайни апартаменти, а около една трета – тристайните. Прави впечатление, че за разлика от други областни градове в страната, тук има немалък брой едностайни жилищни имоти – около 40 000.

Строителството и въвеждането в експлоатация на нови жилищни сгради в Бургас е по-скоро активно. За първо тримесечие такива са 122 сгради. Само 10 от тях са тухлени. Основната маса от 111 сгради са изпълнени чрез стоманобетонни конструкции. Отново най-много се строят двустайни и тристайни жилища.

Реалистимо е платформа за недвижими имоти, където, както професионални агенции и брокери публикуват портфолиото си от имоти, така и частни лица  публикуват единични обяви за имоти без комисионни. Допълнително можете да намерите и търгове от държавни и частни съдебни изпълнители, общини и други.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега