Общество

Новият нигерийски президент обяви война на “Боко Харам”

0

Новоизбраният нигерийски президент Мухамаду Бухари обяви война на ислямистката групировка „Боко Харам”. Той заяви днес, че ще „отърве нацията от терора”, съобщава Франс прес.

Бившият нигерийски генерал и диктатор подчерта, че правителството ще представлява „всички нигерийци” и призова политическите си противници да работят заедно за обединението на нигерийския народ.

„Уверявам ви, че „Боко Харам” бързо ще усети силата на нашата колективна воля и решителност да отървем народа от терора и да възстановим мира”, заяви 72-годишният генерал от запаса.

До момента терористичната ислямистка групировка е убила над 13 000 души и е отвлякла хиляди през последните шест години.

Бухари обеща война срещу корупцията, както й че няма да има лов на вещици срещу политическите му опоненти.

Опозиционният кандидат Бухари спечели на демократичните избори в страната 53, 59% от гласовете пред кандидата на Народната демократична партия и президент на страната Гудлук Джонатан.

Резултатите от парламентарните избори, проведени заедно с президентските, още не са оповестени.

Бухари ще встъпи в длъжност официално на 29 май.

Неговата победа отваря нова глава в бурната история на Нигерия, която преживя шест преврата от обявяването й за независима държава през 1960 г. Народната демократична партия на бившия президент Джонатан бе на власт от 1999 г., когато започна демократизирането на страната след годините на военна диктатура.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега