Крими, Общество, Политика

Нова злоупотреба с пари по европрограма за ученическа практика

0

Крадат ли учители парите на ученици провери екип на Нова телевизия. В професионалната гимназия по ресторантьорство, хотелиерство и туризъм в Провадия учениците не получават заплатите си за практики или ги чакат с месеци. Средствата идват по програма „Развитие на човешките ресурси“. 

За проблема сигнализираха родители, които пожелаха да запазят анонимност. 10 момичета и момчета от две паралелки са били на практика в хотел в курорта Златни пясъци през август и септември 2014 г. Трябвало да получат по 300 лева всяко още миналата година, но това не се случило.

Директорката на ПГХРТ „Цар Симеон Велики” Красимира Янкова обаче твърди, че всички пари са изплатени и като доказателство вади документи.

Мирослав от своя страна разказа, че е бил на практика, но още не си е получил парите. Други деца пък споделиха, че парите са им били изплатени преди дни. Екипът на Нова се връща при директорката и намира Мирослав при нея. Той вече е променил версията си.

Извън камерата децата споделиха, че подписите върху касовите ордери, които директорката ни показва, не са техни, но въпреки това отказваха да го признаят официално.

Екипът на Нова е поискал съдействие от Регионалния инспекторат. От там обясниха, че вече са направили проверка и документално всичко е изрядно и при това положение не могат да разпитват децата. Затова се обръщат към Образователното министерство да се намеси. Оказа се, че само за ден много неща са възможни.

“От разговорите с ученици се установи, че има такива, на които са забавени плащанията. Разговорите с директора потвърдиха това. Само че документацията е изрядна, значи ние говорим вече за фалшифициране на документи. Говорим за това, че служител на училището се е възползвал присвоявайки възнаграждения на ученици“, коментира Венцислава Генова от РИО-Варна.

В момента тече проверка на дейността на директорката Красимира Янкова за няколко години назад. Уведомена е и Районната прокуратура във Варна.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега