Общество

Нова Зеландия с удар срещу петролната индустрия

0

Нова Зеландия шокира енергийната индустрия, като наложи нова мярка срещу сондирането за нефт и газ в нейни води като част от усилията за борба с изменението на климата.

Премиерът Джасинда Ардърн обяви в четвъртък, че правителството “няма да предоставя нови разрешителни за проучване на нефт и газ”.

“Това е още една стъпка към прехода ни от изкопаеми горива и към икономика, неутрална от въглеродни емисии”, каза Ардърн в своя реч, цитирана от CNN.

Петролната индустрия в страната бързо изрази гнева си по отношение на този ход.

“Решението е загуба и за икономиката и за околната среда на Нова Зеландия, като може да застраши работните места и да доведе до по-високи цени за потребителите”, каза Камерън Мадгуик, изпълнителен директор на Асоциацията за проучване и производство на петрол в Нова Зеландия.

“Тъй като нефтът се произвежда, за да посрещне нарастващото търсене в световен мащаб, а не проучването и производството в Нова Зеландия, това просто означава, че други страни ще го произвеждат и ще трябва да го внасяме на по-висока цена”, каза той.

Мадгуик каза, че “вече са направени огромни инвестиции от компании, които са предвиждали да наддават за проучване в офшорни блокове и ще бъдат засегнати работни места”. 

 
Асоциацията заяви, че в нефтената и газова индустрия работят над 11 000 души “в пиковите часове”.

Правителството заяви, че петролната индустрия трябва вместо това да използва своя опит в по-екологично и икономически устойчиви зони, като минни материали за слънчеви панели.

Ангъс Роджър, изследовател в консултантската компания Wood Mackenzie, заяви, че ходът на Нова Зеландия е “смела крачка”.

Страната изпращаше ясно послание, че е готова да изостави производството на петрол и газ, както и данъчните приходи и работни места, които вървят с тях, добави той.

“Промишленият интерес към петрола и газа в Нова Зеландия всъщност е по-висок, отколкото е бил в продължение на няколко години”, посочи Роджър, сочейки последните инвестиции на компании като Австрийската OMV Group и Sapura Energy от Малайзия. Не е ясно как те и другите ще тълкуват съобщението на правителството, добави той.

Премиерът уточни, че правителството ще спазва съществуващите разрешителни за проучване на офшорни зони.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега