Uncategorized

Номинираха учителят Теодосий Теодосиев за “Европейски гражданин на годината”

0

Българският учител по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев е номиниран за наградата на Европейския парламент “Европейски гражданин на годината”. 

Повече от 30 години Теодосий Теодосиев създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. Учениците му обират големите награди на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.

Той спестява от години от учителската си заплата, за да направи школа, в която децата да учат физика.

„Моят баща ме е научил първо да си гледам работата. Той казваше, че една работа се върши дотогава, докато се свърши, а не докато ти е приятна. Е, вярно е, че работата ми е приятна. Вярно е, че съм готов да си плащам и то огромна цена да платя, но ми действа вдъхновяващо това наличие на тези малки и талантливи човечета”, казва Теодосий Теодосиев пред Нова телевизия.

Той е номиниран за европеец на годината от българския евродепутат Емил Радев от ГЕРБ.

“Теодосий Теодосиев е истински будител – човек, който вдъхновява със своята отдаденост към просветата в България и който дава възможност на младите български таланти в сферата на физиката и приложната математика да постигат международни успехи и да славят името на страната ни”, коментира Радев.

Теодосий Теодосиев е първият председател на “Клуба на учителите новатори” към Синдиката на българските учители и е избиран многократно в управителния съвет на Съюза на физиците в България. Бил е член на Висшия учебен съвет към Министерството на просветата, редакционния съвет на сп. “Проблеми на образователната политика” и редакционната колегия на сп. “Физика”

Член е на управителния съвет на фондация “Миню Балкански”, която работи за повишаване квалификациите на българските учители, както и на националното ръководство на МЕГО – нестопанска организация с идеална цел за обществена дейност по направление “Морал, етика и гражданско образование”.

За заслугите си в развиването на млади таланти г-н Теодосиев е награждаван с ордени “Св. св. Кирил и Методий” и “Неофит Рилски”; награда на Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” за най-много приети студенти физици; почетен диплом от българския парламент; почетен гражданин на Казанлък; “Мъж на годината” за 2014 г. Тази година той получи специалната награда на българските IT Оскари.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега