Политика, Топ новини

Нинова се отказа се да подава оставка и остава начело на БСП

0

Корнелия Нинова не подаде оставка пред конгреса на БСП. Не внасям пред конгреса своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва, заяви председателят на партията. 

Ние сме на прага на криза, поводът за която съм аз. Декларирах, че подавам оставка пред НС, това е премислено решение, в него няма нищо театрално и емоционално. Не се отричам от това, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред заседанието на 49-я Конгрес на БСП. 

Сгреших обаче в преценката си за последствията от това решение. От години на върха на БСП се борят два лагера. Това ви обърква по места, знам го от вас, от срещите си с вас, когато идвам при вас, подчерта тя. 

Усили се натискът да се спре промяната в БСП, включи се в машината за фалшиви новини – стигна се до наглостта да се твърди, че са похарчени парите от партийната субсидия. Лобита се задвижаха отвън да се овладее БСП. На тези бизнесмени ще кажа: Наиграхте се през последната седмица, затворете си портфейлите. БСП не се продава, заяви Нинова. 

Ще се справим заедно и обединени с кризата. Чух, че върху вас, делегати, е оказван натиск, да гласувате срещу мен. Не се притеснявайте – аз забърках този хаос, аз ще подредя нещата, обеща Корнелия Нинова. Още вие не сте се произнесли, а някои вече раздават кабинети на “Позитано”. Другари, които се събирахте по кафенета и офиси, още не съм умряла, наследството не е открито, каза още Нинова. 

Лидерът на БСП заяви, че първият вариант пред нея е бил оставка на инат, за да си запази достойнството и егото, но това щяло да доведе до превземане на БСП и диктатура в държавата. Затова тя избрала втория – да поеме имиджови щети, но да предпази партията от хаос. После обясни, че не се бори за постове, тъй като е можела да бъде председател на Народното събрание, каквото предложение имаше от Бойко Борисов, или пък – да се договори с едрия бизнес, чиито представители в последните дни са борили за главата й. Накрая каза: “Пред избора егото ми или бъдещето на тези хора (бел авт. – членовете на партията), избирам второто. Три години работихте за нас – да бъдем депутати и евродепутати. Сега ние ще работим да бъдете кметове”. Тя даде да се разбере, че голямото предизвикателство пред БСП са местните избори. 

“С криза на върха в партията успехът ни е под въпрос. Можем да влезем в юридически блокаж, който да доведе до отлив на подкрепа и невъзможност за участие в изборите”, каза още Нинова. 

Предлагам точка две от дневния ред да отпадне, поради липса на оставка, заяви лидерът на БСП. Предложението бе подкрепено от 535 социалисти, 27 гласуваха “против”, а 11 се въздържаха. 

Конгресът започна с изказване на Валери Иванчев, делегат от столичния район “Младост”. Партията не е готова за пряк избор – няма правилник, няма и пълен електронен регистър на членовете, категоричен бе делегатът. И обвини опозицията, че е организирала саботаж за приемане на правилата за прекия избор, а шефката на комисията Анна Янева била ругана от опозицията. Без пряк избор ще се върнем в Средновековието, смята Иванчев. 

Категорично не сме съгласни с оставката на другарката Нинова, затова предлагаме тя да я оттегли, каза Ваня Цанкова от Пазарджик и поиска точката за оставката на Нинова да отпадне от дневния ред. Трябва да се занимаваме с партийните структури, а не вътрешнопартийно противопоставяне, каза тя и призова партията да отиде единна и уверена на местните избори.

Настояваме другарката Нинова да оттегли оставката си. Даваме ви пълното си доверие, вие ни изведохте като мощен локомотив и ни вдъхнахте надежда и кураж да говорим смело и открито, заяви делегатка от Казанлък. И поиска конгресът да се превърне във вот на доверие към Нинова. 

Абсурд е конгресът да има право да разпусне партията, но да няма право да избира председател. И юридически, и политически абсурд и в един момент цялата партия ще падне в капан, скочи Велислава Дърева. 

Иван Иванов от Русе пък се обърна към Сергей Станишев: Другарю Станишев, ако те бяхме послушали, щеше да видиш тежка загуба, заяви той.
Не е момент и време за подаване на оставка, заяви и Любомир Андреев от Хасково. 

Оставката е налице, скочи обаче Румен Банков от Ямбол. Личното й искане на Нинова го имаме, то беше заявено пред Националния съвет, свикахме конгреса за това. С каква ситуация изпаднахме с тази оставка – имаме ли председател или не, попита той. Партията не се управлява с врътки и с процедури, а с идеи, лидерство и устав. Изпадаме в ситуация да не знаем имаме ли председател или не, допълни той. Подадената оставка предизвика свикването на конгреса и това трябва да е основната точка, категоричен бе той. 

С призив Нинова да слуша партията си и да се съобразява с желанията на членовете и симпатизантите си, стана Весела Лечева от името на търновската структура. Имате увереността и подкрепата като линия, бъдете на висотата на гражданите, които представлявате,
обърна се тя към Нинова. 

В лични спорове и нападки прерасна искането на вътрешната опозиция за включване на точка в дневния ред за промяна в устава, с която да се върне избора на председател от конгрес при предсрочно прекратяване на пълномощията му, като се запазва и прекият избор от всички членове на партията. 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега