Бургас, Политика, Топ новини

Николай Тишев: Много хора се изредиха да коментират Истанбулската конвенция, без да са я чели

0

„Много хора се изредиха да коментират Истанбулската конвенция, без да са я чели”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” на пресконференция за медиите. Той обясни подробно какви са опасенията от документа.

„Има няколко неща, които са изключително неприемливи за нас. Най-интересното е, че точно тези членове, които са проблемни, за тях е изключена възможността да бъдат приети с резерви от съответната страна, която ратифицира конвенцията.  Ако след това няма промени в законодателството, самата конвенция сама по себе си нищо не може да промени” – каза Тишев.

По думите му проблемът е, че се въвежда един орган след това, който ще осъществява мониторинг до това как предната конвенция се прилагало в законодателството как се изпълнява.

„Има и други притеснителни за нас неща. Въвежда се следното: Страните предприемат необходимите законодателни и други мерки, така че жертвите на насилие да имат достъп до услуги. Тези услуги включват и финансова подкрепа. Само че като насилие върху жени се възприемат и насилствените бракове. Задавам въпроса коя е тази общност в България, която продава булки, която жени 13-14 годишни момичета против тяхната воля и  съответно това няма ли да е следващата възможност за източване на нашите пари?!” – коментира народният представител и допълни, че ако омъжат насилствено непълнолетно дете, конвенцията ще дава право да се съди не само насилникът, но и държавата, за да може жертвата да получи обезщетение.

В заключение Тишев заяви, че ПГ на БСП няма да приеме тази конвенция, в този й вид.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега