Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Николай Тишев: Изкуствено се създава бюджетен излишък

0

Депутатът от БСП Николай Тишев обвини министъра на финансите Владислав Горанов, че  залага подценяване на БВП с няколко милиарда лева и в нарушение на конституцията парите от „излишъка“ ще се разпределят от Министерски съвет в края на годината.

Също така Тишев посочи, че БСП излезе с алтернативен бюджет, защото една активна опозиция трябва да има свои предложения по най-важната точка от дневния ред на обществото за година, а именно, закона за бюджета.

Той подчерта, че чрез бюджета се вижда къде управляващите ще работят усилено и затова този закон е основополагащият документ и показва в каква посока ще се развива държавата.

„Този път, може да се каже, че направихме наш бюджет, защото ние го представихме още преди да бъде представен бюджета на Министерство на финансите (МФ).“

Подводните камъни

„Горанов залага подценяване на БВП с няколко милиарда лева, т.е. прогнозата на МФ е, че БВП ще достигне 102 млрд. лева, а нашата прогноза е, че ще достигне 105-106 млрд. лева. Като се има предвид, че приходната част на бюджета е около 36% от БВП, това означава, че един 1,2 – 1,3 млрд. поне биват скрити от МФ. Тези пари няма да се загубят, те ще излязат в края на годината, но ще бъдат разпределени чрез постановление на Министерски съвет.“, отбеляза Тишев.

Според него това не означава, че МФ си е свършило много добре работата си, а просто изкуствено се повишават приходите в бюджета, за да може след като се появи реалната финансова рамка тези пари, в нарушение на конституцията, да се разпределят от Министерски съвет по общини на ГЕРБ.

Най-слабото звено

„Този бюджет не се различава от предишния, затова ние го наричаме бюджет на застоя. МФ залага едно увеличение с 1,5 млрд. към бюджета и то в две направления – Министерство на образование и Министерство на здравеопазването, по-точно в бюджета на Здравната каса. Въпросът е следният: Когато наливаш средства в нереформирани сектори – ефектът е никакъв.“, категоричен е бившият общински лидер на БСП-Бургас.

Тишев постави няколко въпроса: С какво увеличението на бюджета на Здравната каса ще помогне на общинската болница в Поморие?

„Не искам да казва голяма дума, но там положението е на границата, както са и всички други общински болници. За последните няколко години ¼ от общинските болници са затворили. Болницата в Айтос също е в тежко положение, а вече и областни центрове почват да страдат от същите проблеми – Враца и Ловеч, примерно.“, каза Николай Тишев.

Червеният депутат припомни, че бюджетът на Здравната каса от 2000 г. досега се увеличил 10 пъти, а в същото време населението е намаляло с милион и половина души. По-голям бюджет, по-малко пациенти, а парите не стигат, учудва се Тишев.

В социалната сфера

Социалистите отбелязват, че увеличението на пенсиите с 3,8% не политика на МФ, а е заради швейцарското правило. Отделно от него има 11 социални плащания, които ще останат непокътнати, сред които помощи при раждане, помощи за деца и други. Парите за отглеждане на дете се увеличава с 3 лв., а за две, три или четири деца с 5 лв.

„С тези 5 лева как ще се решат проблемите на семействата с деца?“, пита реторично Тишев.

„Ние ще подкрепим вдигането на минималната заплата, но все пак трябва да има тенденции в икономиката, които да предразполагат за това повишение. В нашия бюджет залагаме прогресивно подоходно облагане, но във вид, който ще облекчи над 2 млн. души.“, каза в заключение депутатът.

Гледайте във видеото какво още каза Тишев за новия здравен министър, проблемите в силовите министерства, вътрешната опозиция в БСП и подготовката на столетницата за местните избори 2019:


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега