Бизнес

Невероятно, но факт: 54-ти сме по конкурентоспособност в света

0

По данни от доклада на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност България се изкачи до 54 -то място. С този резултат България изпреварва няколко държави от ЕС – Румъния – 59, Унгария – 60, Словения – 70, Словакия – 75, Хърватска – 77, Гърция – 81. 

Докладa The Global Competitiveness Report 2014 – 2015  на Световния икономически форум показва, че, България достига до 54. позиция сред 144 страни със стойност на индекса 4,37, съобщават от Центъра за икономическо развитие, който е партньор в България на организацията. 

За трета поредна година България подобрява позициите си по отношение на националната конкурентоспособност. През 2011 г. тя е била на 74. място в общата класация, a през 2012 г. заема 62. място. 

Глобалният индекс е разделен в три класации – базисни предпоставки, ефективност на икономиката и иновативност на икономиката.

България има най-добри позиции по отношение ефективността на икономиката, което включва: висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари, ефективност на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност, размер на пазара. Тук позицията на България е 52. В класацията за базисни предпоставки, включващи институции, инфраструктура, макроикономическа стабилност, здравеопазване и начално образование, стойността е 4,71, а позицията – 59.

Негативни са резултатите ни за иновативност на икономиката с фактори иновации и зрелост на бизнеса – 3,27 пункта и 106. място.

По отношение на макроикономическата стабилност през миналата година България е била на 30. място, но сега отстъпва до 36-то, пише БТА.

Другият фактор, който придвижва страната напред, е технологичната готовност. Тук са включени няколко количествени индикатора, които имат много добри стойности. Това са: индивидуални интернет потребители (53,1 на сто от населението); брой абонати на широколентов интернет (19 на всеки 100 души и 39. място); висока скорост на интернет, брой мобилни абонати (58,3 на 100 души от населението).

Обезпокоителни са резултатите по отношение на институциите и в тази област страната ни отстъпва от 107. на 112. място. Негативни са данните за съдебната система и нейната независимост – 126. място, фаворизиране на определени фирми при взимане на правителствени решения – 134. място, ниско обществено доверие в политиците – 130. позиция, липса на прозрачност на правителствените решения – 124. място, бюрократична тежест – 102. място.

Подобряването на работата на институциите трябва да бъде основен приоритет за правителствата, пише в доклада. Там се препоръчва бързото въвеждане на електронното правителство и много по-голяма прозрачност, реален диалог с гражданското общество и бизнеса, дискусии и съвместно решаване на проблемите. България продължава да отстъпва и по фактора пазар на труда – сега е 67-ма след 61. място през миналата година.

В документа се отчитат сериозните проблеми, свързани с високата безработица, ниската производителност на труда,подценяването на професионалния мениджмънт, липсата на сътрудничество между работодатели и служители. Най-слабо оценени са възможностите на страната да привлича и задържа талантливи млади хора – 142. място. Друг слаб индикатор е използването на професионален мениджмънт – 113. място.

В доклада се посочва, че по капацитет за иновации сме на 108. място, в сътрудничеството между университетите и бизнеса – 113. място; разходи на бизнеса за изследвания и иновации ни отреждат 100. място. В България все още слабо развити са клъстерите (страната е на 129. място). Естеството на българските конкурентни предимства произтича преди всичко от евтината работна ръка, а не от иновации и диверсификация на продуктите, пише в документа.

Основните трудности за предприемачите в България според доклада са: разпространение на корупционни практики, неефективна държавна администрация и затруднен достъп до финансиране. През последната година сред основните бариери за бизнеса се появяват и политическата и правителствената нестабилност. Проблем остава и липсата на квалифицирана работна ръка.

Най-конкурентоспособна в световен мащаб е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур, САЩ, Финландия и Германия. В първата десетка са още Япония, Хонконг, Холандия, Великобритания и Швеция. От страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., най-добре позиционирана е Естония – 29. място.

Източник: manager.bg

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега