Политика

Ненчев: Румен Радев е препоръчал двигателите на МиГ-овете да се ремонтират в Полша

0

Новоизбраният президент ген. Румен Радев е препоръчал на Министерство на отбраната да ремонтира двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша, за да се търси „диверсификация”. Това стана ясно от експертиза, показана в студиото на bTV от военния министър в оставка Николай Ненчев.

Ненчев беше обвинен за престъпление по служба по повод договора за ремонт на двигателите, тъй като по този начин е ощетил нашата армия и фирмата „РСК МиГ”.

„В тази експертиза се отправя съвет към мен аз да търся алтернативи за тези двигатели и направо ми се препоръчва Полша. Експертизата ми е дадена от ръководителя на делегацията на България в Полша и е подписана от него – ген. Румен Радев”, поясни Ненчев.

„Докладната е от 2014 г. и тя е към Ангел Найденов, но стои в архива. Изготвена е от Румен Радев и е абсолютно прав в този случай – придържал съм се към тази експертиза”, каза още Ненчев.

По думите му когато се Министерството на отбраната се обърнало за първи път към Полша станало ясно, че ремонтът на МиГ-овете ще бъде доста по-евтин и ще се изпълни в по-кратки срокове.

Ненчев отхвърли и твърденията на прокуратурата, че с действията си е намалил летателните часове на българските Военновъздушни сили, тъй като по негово време е имало повече самолети, на които да се тренира.

„В първия момент, когато получих обвинението си мислех, че руската прокуратура ме обвинява”, каза още Ненчев.

По повод твърденията, че военният министър в оставка прави всичко възможно, за да отдалечи страната от Русия, Ненчев каза, че се съобразява с правилата на НАТО и Европейския съюз. „Там се казва, че трябва да се избягва всяка една зависимост от Русия”, поясни Ненчев.

Според него зад ремонта на двигателите стоят много силни лобита и Ненчев е засегнал интересите им, възлагайки поръчката на Полша.

По повод второто обвинение, което Ненчев получи за възложена обществена поръчка за направата на униформи, той поясни, че всичко се е случило в рамките на закона. По думите му фирмата, която е спечелила обществената поръчка се е отказала и по закон втората фирма, която се е класирала, поема поръчката.

От своя страна Николай Ненчев показа други документи, които показват разликите в харчене на пари на Министерство на отбраната при предишни министри и при него. Изхарчените суми са доста по-малко, без да има спад на качеството.

„Прокуратурата трябва да види кой стои зад тези поръчки. За най-голямо съжаление мафията в България ме атакува чрез българския главен прокурор”, смята Ненчев.

„Аз съм силен човек, няма да ме пречупят, не се страхувам от главния прокурор”, допълни военният министър в оставка.

„Едно много ме безпокои, че по време на това разследване са използвани специални разузнавателни средства т.е. подслушване и следене на министъра на отбраната, което пряко касае националната ни сигурност”, категоричен е Ненчев.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега