LifeStyle

Небостъргач, който виси от небето (снимки)

0

Ако се чудите как ще изглеждат градовете от бъдещето, може да добиете представа от една идея на архитектурната компания от Ню Йорк Clouds Architecture Office.

Тя представи плана си за кула, която вместо да се издига от земята, виси от астероид на 50 000 метра над земната повърхност, пише британският в. “Телеграф”.

Наречен Analemma, небостъргачът ще е най-високата сграда, строена някога и всеки ден ще изминава хиляди мили между северното и южното полукълбо на Земята, описвайки “осморки”, като всеки ден ще минава и над големи градове като Ню Йорк, Хавана, Атланта, Панама.

Най-ниската част от небостъргача, която ще е и най-близо до земната повърхност, ще е предназначена за офиси. Над тях ще е агро зона, където ще се отглеждат насаждения. На височина от около две трети от сградата ще са помещения за спане.

Дизайнерите отбелязват, че най-високата част на небостъргача – на около 32 000 метра над Земята, ще разполага с 40 минути слънчева светлина повече всеки ден, заради кривината на планетата. 

“Чрез поставянето на голям астероид в орбита около Земята, кабел с много голяма здравина може да се спуска надолу към повърхността на планетата, и от който да се спусне супер високата кула”, казват от архитектурната компания.

Небостъргачът ще ползва енергия от разположени в космоса соларни панели, които ще са постоянно изложени на слънчева светлина. За водни нужди ще има специална система, която ще филтрира кондензат от облаците и дъжда.

Единственият начин да се излезе от сградата ще бъде чрез спускане с парашут.

Дизайнерското студио се надява изграждането на кулата да бъде направено в Дубай, където има дългогодишни традиции в строенето на високи сгради.

Припомняме, че същата компания Clouds Architecture Office работи с НАСА за изграждането на хабитат на Марс.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега