Бургас, Култура

Не пропускайте да видите златните пръстени от Акве калиде

0

След продължителни преговори и обезпечаване на сигурността, откритите в Акве калиде златни пръстени отново се върнаха на историческия обект. Находките са част от фонда на Националният археологически институт с музей при БАН, а обновяването на музейната експозиция е резултат от доброто сътрудничество на Община Бургас и РИМ-Бургас.
През 1910-1911 г. се извършва почистване на минералния извор в Бургаските минерални бани – древните Акве калиде. При работата са разкрити два басейна, в които са намерени около 4 000 монети от бронз и сребро, и огромно количество други находки-пръстени, геми от пръстени, кръстове, гребени, игли за коси от кост, фибули и много други. От 1 юни част от тези находки ще бъдат изложени в музейната експозиция на туристически комплекс “Акве калиде”.
Векове наред горещите минерални извори са привличали хора от различни места. Съществувал е обичай, според който всеки, излекувал се благодарение на чудотворните терми, е трябвало да остави дар на трите нимфи-изцелителки. Митичните същества со покровителки на топлия минерален извор. Най-вероятно и златните пръстени са били хвърлени като дар.
Пръстените за пръв път гостуват в Бургас. Те са безспорно доказателство за динамиката на живот около лечебните води край Бургас през периода на средните векове. Масивните златни пръстени са били изключително ценни за времето си, а притежателите им са имали аристократичен произход.
Уникалните златни пръстени ще бъдат част от музейната експозиция на туристически комплекс “Акве калиде” от 1 юни. Работното време и цените за посещение можете да видите тук.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега