Бургас, Крими, Политика, Топ новини

Съдът отказа да прекрати делото срещу Бенчо Бенчев

0

Районният съд в Бургас даде ход на делото срещу общинския съветник Бенчо Бенчев. Искането на защитата за прекратяване на производството заради процесуални нарушения беше отхвърлено.

Относно непреведени документи съдебният състав счете за безпредметно листи с изписан текст на гръцки език да бъдат преведени отново на български език, тъй като те представляват превод на чуждия език. Касае се за превод от български на гръцки език на документи, предназначени за Гърция по издадената Европейска заповед за разследване.

Спрямо Бенчев са повдигнати три обвинения – за укриването на Димитър Желязков – Митьо Очите, за държане на боеприпаси без разрешително, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, за което Бенчев не е взел необходимите мерки за сигурност.

Защитата ще обжалва решението на съда. По думи на адвокат Пламен Найденов липсва компетентен орган, който е трябвало да разследва.

“Има две наказателни производства в едно дело – едното, което не е приключило, а другото е внесено с обвинителния акт. При много други дълбоки неясноти в обвинителният акт”, заяви той.

Самият Бенчев преди началото на съдебното заседание каза, че е невинен, а след края му посочи, че е възмутен.

“Невинен съм. Ще ме осъдят за нищо. Явно изпълняват някакъв сценарий. Това не е право, това е антиправо”, възропта той.

Прокурорът по делото определи като неоснователни мотивите на защитата. Според обвинението са събрани достатъчно доказателства за виновността на Бенчо Бенчев и за трите престъпления.

На последните местни избори Бенчев отново беше избран за общински съветник. Това е неговият четвърти мандат.

Припомняме, Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков – Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Митьо Очите, Несрин Узун – също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата регистрация в хотела е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв., обжалва решението.

С постановление от 10 август 2018 г., Бенчо Бенчев е привлечен като обвиняем за лично укривателство и незаконно притежание на боеприпаси.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега