LifeStyle

NASA: Слънчевите бури ще блокират автономните коли

0
Безпилотните автомобили навлизат все по-широко в развиващия се технологичен свят. Редица компании разработват автономни коли, които ще могат да се се движат сами, да пускат пешеходци и да издържат в екстремни климатични условия.

 
Учените от NASA обаче предупреждават за опасността от слънчеви бури, които могат да изкарат безпилотните коли извън строя и да превърнат булевардите и магистралите в големи паркинги. Това се казва в доклад на космическите метеоролози, цитиран от Bloomberg.
 
В него експертите посочват, че силните слънчеви бури са в състояние да блокират GPS и останалите сателитни системи за глобално позициониране и да оставят автономните коли без средство за ориентиране. 
 

Слънчевите бури имат категории на опустошителност – от 1 до 5. Прогнозите за тях в бъдеще ще са изключително важни и ще се следят както нормалните прогнози за времето, смята Скор Макинтош от щатския Национален център за атмосферни изследвания. 

NASA следи слънчевата активност с два сателита. Според учените тя ще бъде в затишие в периода, в който ще навлязат автономните коли, а именно 2020 – 2023 г. Слънчевите бури обикновено се развиват в 11-годишни цикли. Последният такъв бе през 2014 г. 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега