LifeStyle, Общество

NASA откри планети с условия за живот

0

Седем нови планети с размери, близки до тези на Земята, които обикалят около една звезда, бяха открити от Американската космическа агенция. Това съобщиха от NASA на специална пресконференция във Вашингтон.

Според учените поне на 3 от планетите има условия за наличие на вода, а температурите са близки до тези на нашата планета, което означава, че на тях има условия за живот. 
 
Планетарната система се намира на 39 светлинни години от Земята в съзвездието Водолей. Звездата “Trappist-1”, около която се въртят планетите, е по-малка и по-студена от Слънцето, а планетите обикалят около нея на много по-близко разстояние, отколкото планетите от нашата система. 
 
От NASA изтъкват, че учените за първи път откриват толкова много планети, които се въртят около една звезда. “Голяма новина е, че около толкова близка, малка и студена звезда открихме седем скалисти планети с размерите на Земята, на всички от които потенциално може да има вода в течно състояние”, обявиха от NASA. 
 
До момента учените не обръщаха голямо внимание на звездата “Trappist-1”, която се смяташе за твърде слаба. Преди година стана ясно, че около нея има три планети и това бяха първите екзопланети, открити да обикалят около хладна звезда. 
 
“Откриването на “втора Земя” вече не е въпрос на “дали”, а “кога”, посочиха участниците в пресконференцията. 
 
В момента планетната система се наблюдава с космическия телескоп Hubble, за да се установи наличието на атмосфера на планетите. 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега