Бизнес, Бургас, Общество, Топ новини

НАП вече приема данъчни декларации за доходите през 2015 г.

0

От днес – първия работен ден на 2016 г.,  започва данъчната кампания, а Националната агенция за приходите приема декларации за доходите на гражданите.

Доходите на физическите лица се облагат с 10-процентна ставка, а еднилочните търговци с 15 на сто.

Тази година данъчните декларации ще могат да се подават до 2 май, защото крайният срок – 30 април, е събота.

Задължение за подаване на декларация имат всички, които имат доходи, подлежащи на облагане с данък върху доходите на физическите лица. Изключение правят хората, които имат доход само от трудов договор и не искат да използват определено данъчно облекчение.

Родителите с деца могат да намалят годишната си данъчна основа с 200 лева при едно дете, с 400 лева при две деца и с 600 лева при три и повече деца, припомни говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

Заявка за това може да бъде направена с годишната данъчна декларация. Част от хората вече са заявили това свое желание пред работодателите си.

За възстановяване на изгубени здравни права вече трябва да се погасяват вноските за пет години назад. Срокът, в който това ставаше с плащане само за три години назад изтече преди Коледа.

Ако данъкът се декларира по интернет петпроцентната отстъпка важи до края на март. Условието обаче е в последното тримесечие на миналата година задълженията към бюджета да не са удържани авансово. Друго важно условие да няма други неплатени данъци и осигуровки, включително и за здраве.

източник: Дневник


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега