Общество

Нанси Пелоси: Може да има импийчмънт на Тръмп

0

Не е изключено да се стигне до импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, като това зависи най-вече какво ще установи разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер имало ли е помощ от Москва милиардерът да спечели президентските избори през 2016 г.

Това е мнението на новия председател на американската Камара на представителите (Долната камара на Конгреса) Нанси Пелоси, която добави пред телевизия NBC, че въпросът дали да бъде задействана процедурата по импийчмънт не бива да зависи от политически причини.

На междинните избори в САЩ през ноември опозиционната Демократическа партия спечели контрола върху Камарата на представителите. Именно долната камара на Конгреса може да задейства процедура по отстраняване на държавния глава. Републиканската партия, която издигна Тръмп за президент, обаче си запази мнозинството в Сената (Горната камара на Конгреса), което на практика обрича всеки опит за импийчмънт на неуспех. По-рано Пелоси беше коментирала, че евентуалното задействане на процедурата би всяло разделение. 

Демократите избягваха да споменават думата „импийчмънт“ по време на кампанията за междинните избори поради опасения, че това може да има обратен политически ефект. Самият Тръмп отрича да е извършил нещо нередно.

Вчера, през първия ден от работата на новия Конгрес, двама Демократи от Камарата на представителите внесоха проекти за задействане на процедура за отстраняване на президента. Този ход на Брад Шърман от Калифорния и Ал Грийн от Тексас поне засега е чисто символичен. Той обаче е знак за Пелоси, че някои представители на Демократическата партия може да подкрепят задействане на процедура за импийчмънт срещу президента.

Също вчера Демократите в правната комисия към Камарата на представителите внесоха законопроект за защита на Робърт Мюлер от уволнение. Досега Тръмп на няколко пъти критикуваше разследването, водено от специалния прокурор срещу него.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега