Общество

Нанков: Поскъпването на водата „в поносими граници“ е неизбежно

0

Поскъпването на водата в „социално поносими граници“ е неизбежно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по регионално устройство и благоустройството, цитиран от „Фокус“. По неговите думи това няма как да не се случи, тъй като с промените от 2015 г. в Закона за водите се е задало изискването за единна цена на водата на обособена територия.

„Когато днес говорим за поскъпване с 60-70%, то е именно поради факта, че през 2015 г. бяха приети тези промени в Закона за водите“, каза той. По думите му при гласуването на промените в Закона всички партии са подкрепили промените за единна цена на водата в обособена територия, а само един депутат е бил „въздържал се“. 

„Освен неизбежното поскъпване на цената на водата в социално поносими граници, трябва да споменем, че е помислено и върху нещо много важно – въвеждането на социални помощи за вода. Най-уязвимите групи от нашето общество да бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите. Това е т.нар. солидарен подход“, каза още Николай Нанков.

Според него ВиК отрасълът е един от тези, които работят на хроничен недостиг на финансов ресурс. „Това е една от най-недофинансираните секторни политики в страната. Това ни изправя пред проблем за все по-трудното, палеативното възстановяване, поддържане и адекватно експлоатиране на огромната ВиК мрежата. Европейските средства не са панацея дори и във ВиК сектора“, обясни Нанков. По думите му те не покриват дори и половината от нуждите на сектора.

При нужди от над 5.5 млрд. лв. само за покриване на критериите за съответствие на европейските изисквания и потреблението в населените места, европейските средства не покриват инвестиции в населените места между 2000 и 1000 жители. „Услугата за доставянето на питейна вода с необходимото качество до всеки български дом и отвеждането на отпадната и пречистването ѝ е услуга, която струва пари“, каза още министърът.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега