Общество

Нанков не очаква рязък скок в цената на водата

0

Българските граждани трябва да бъдат спокойни – не се очаква драстично повишаване на цената на водата. То ще става плавно. В момента се изработва дългосрочна стратегия за финансиране на водния сектор заедно със Световната банка и ще се избере този модел, който е най-подходящ за нашите условия. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум за развитието на ВиК сектора, цитиран от БГНЕС.

 
За първи път у нас от доста години започва строителство на два нови язовира с основно предназначение за питейно-битови нужди- край Пловдив и Панагюрище, информира Нанков. Те ще осигуряват чиста вода за населението през цялата година. Това е единственото решение за нормални доставки и качество на питейна вода – с този проект доказваме, че визионерски сме локализирали тази инвестиция. Благодарение на заема от Световната банка на тези два обекта се даде реален старт, каза той. 
 
През юли т.г. стартира и рехабилитацията на язовир „Студена”, а ремонта се прави без източване на вода, с иновативни методи и ще удължи експлоатацията му поне с 50 г., уточни министърът. 
 
Нашето ведомство управлява и пътната и ВиК инфраструктурата, отбеляза Нанков. Дължината на ВиК мрежата в страната е 90 хил. км, това са 200-300 магистрали „Тракия”, направи сравнение той. И поддръжката на тази мрежа не е по-малко отговорно, отколкото на пътищата.
 
Министърът благодари на колегите си за ефективната работа по ОП ”Околна среда”, обеща ресурсът да се използва в максимална степен, за да се решават проблемите с водната инфраструктура. Съществен е въпросът как тези инвестиции ще се отразят на цената на водата- ще се премине от грантово финансиране към отпускане на нисколихвени кредити, към отпускане на банкови гаранции и други, поясни той. Като се държи на социалната поносимост на тези инструменти.Министър Нанков предупреди, че трябва да се внимава с публично-частното партньорство.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега