Бизнес

Най-високо платеният ръководител в автомобилния сектор е жена

0

Най-високо платеният ръководител в автомобилния сектор е генералният директор на General Motors Мари Бара, която през 2016 г. е заработила сумата от 22,6 млн. долара, предава агенция CNN Money. Година по-рано тя е получила с 21% по-малко. Причина за това са доходите от акции.

Мари Бара става генерален директор на GM през 2014 г. Тя е първата жена, оглавила големия автомобилен концерн. Още с назначаването си, тя става най-влиятелната дама в автомобилната индустрия. През 2015 г. Бара попада в класацията Топ 50 на най-важните световни лидери, като заема 9 място в подреждането. 
Шефът на Ford Марк Фийлдс се нарежда на второ място в списъка с най-високо платените ръководители в автомобилния бранш с годишна заплата от 22,1 млн. долара за 2016 г. В топ 3 попада още генералният директор на Fi at-Crysler Automobile (FCA) Сержио Маркионе с 10,6 млн. долара.
 
Сред най-добре платените мениджъри на компании от автомобилния бранш е и лидерът на Volkswagen Матиас Мюлер, който е четвърти в класацията с годишно заплащане от 7,3 млн. евро. Шефовете на японските автомобилни производители взимат в пъти по-малко от своите американски и европейски колеги.
 
Най-ниско платеният в отрасъла е шефът на Telsa Илон Мъск. През 2015 г. е последната обявена негова заплата – 38 000 долара годишно. Сумата се равнява на минимално задължително заплащане по законите на щата Калифорния за 80-часова работна седмица, пише AutoMedia.bg.
 
Илон Мъск обаче притежава 33,6 млн. акции в Tesla, които се оценяват на 10 млрд. долара. Това го прави най-богатия ръководител на автомобилна компания в света към момента.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега