Бизнес, Бургас

Най-старият български порт – Пристанище Бургас, навърши 112 години

0

На 18 май 1903 година Пристанище Бургас е  открито за търговско корабоплаване на тържествена церемония в присъствието на Княз Фердинанд І. Именно по негово време е взето решението за строителството с Указ №7 от 20 декември 1894г. Топовни салюти отбелязват тази дата, след която развитието на град Бургас и съдбите на поколения бургазлии са неразривно свързани с неговият просперитет. Бургас е градът, който може да се похвали с най-старото морско пристанище в България и първият пристанищен фар.

При откриването си пристанището представлява басейн с 60 хектара площ, има три кейови стени с общ фронт 590 метра и дълбочина на акваторията 24 фута.

Днес „Пристанище Бургас”  ЕАД е вторият по големина пристанищен оператор в акваторията на Бургаския залив и  работи в условията на конкуренция с още шест пристанищни оператора. Разполага с 14 корабни места,  50 000 кв. м. открити и 35 000 кв. м. закрити складови площи и 1950  линейни метра кейов фронт. Съществуващите пристанищни мощности дават възможност да се обработват всички видове насипни и генерални товари. От началото на годината досега в пристанището са обработени 54 товарни кораба. Отчетеният товарооборот към момента e над 170 000 тона, което е с 10 000 тона повече в сравнение с заложения бизнес план. На територията на порт Бургас се обработват стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседни балкански страни и всички черноморски държави. През тази година ръководството на бургаското пристанище успя да привлече и нови товари.

Новата визия на „Пристанище Бургас” се допълва от Морска гара, предназначена за обсужването на най-големите круизни кораби в света. От тази година от там тръгват туристическите корабчета за остров „Света Анастасия”. Пристанището Бургас е отворено за обикновените граждани и днес всеки може да се разходи в Зоната за обществен достъп, да поседи на пейките край морето, да лови риба на кея или просто да се наслаждава на морето и светлините на Фара.

Модернизацията на бургаското пристанище продължава – обновяват се корабните места, инфраструктурата. За 2015 година в бургаското пристанище ще бъдат инвестирани над 12 млн. лева. В ход е процедурата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”  за реконструкция на „Магазия 1”, най-страият закрит пристанищен склад, и превръщането му в Морски културен център с втори пасажерски терминал. Средства ще бъдат инвестирани в облагородяване на Марината и в подобряване на условията за развитие на морски спортове. В края на 2014 година бе завършено новото хале за съхранение на яхтите и тяхното оборудване, а през тази предстои да бъдат построени две нови яхтени халета – основно и ремонтно. През август Марина Порт Бургас ще бъде домакин на европейското първенство по ветроходство клас 420 и 470.

„През изминалите години Пристанище Бургас се утвърди като име не само в района на Черно море, но и по света. Днес то се развива като търговско и като пасажерско пристанище. За това, което е днес Пристанище Бургас благодаря на всички настоящи и бивши работници, служители, ръководители и партньори. В момента в него работят 230 работници и служители. Пожелвам им здраве и воля да работят за просперитета на най-старото българско пристанище”, каза изпълнителният директор Диян Димов по повод годишнината.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега