LifeStyle, Общество

Най-популярните видове фондю в света

0

Фондю е швейцарско и френско ястие от топено сирене, което се сервира в обща купа над преносима печка със свещ и се консумира чрез потапяне на хляб в сиренето, като се използват вилици с дълъг ствол. От 50-те години на миналия век терминът “фондю” е обобщен за други ястия, в които храната е потопена в обща течност. Има четири вида популярни ястия фондю. Вижте кои са те:

Швейцария – фондю със сирене

През 18-ти век произходът на фондю започва в Швейцария като начин да се използват стари сирена и хляб за хранене на семейства, които имат ограничен достъп до пресни храни през зимата. Тъй като сиренето старее, а хлябът става застоял, е по-трудно да се яде. Местните селяни установили, че ако загреят сиренето с вино, чесън и билки, те биха могли да натопят остарелия си хляб, който да се смекчи, когато се потопи в ароматната смес от сирене. Този начин на готвене на топъл уютен огън се превърна в швейцарска зимна традиция, известна като фондю. Думата фондю идва от френската дума „fondre“, което означава „да се стопи“.

Франция – месно фондю

Фондюто с месо също има ранен произход. През Средновековието във френския регион Бургундия работниците на лозята трябвало да бъдат на полето цял ден и не можели да се приберат, за да хапнат. Тогава те измислили начин да си приготвят храна навън. Наименованието на този тип фондю се приписва на тези лозарски работници от Бургундия: Фондю Бургинон.

Китай – бульон фондю

По-леката версия на месното фондю, Фондю Корт Буйон, произхожда от Азия преди много години. Един мъж от Швейцария бил на посещение в Китай и му било сервирано ястие, много приличащо на фондю, но течността, използвана за потапяне, била бульон. Той разказал на готвачите за оригинално фондю и така се родила идеята за азиатското.  

Америка – шоколадово фондю

Шоколадовото фондю или десертното фондю е американско изобретение и се ражда в средата на 20-ти век. Плодове или курабии се потапят в разтопен шоколад.

Източник: foodpanda 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега