LifeStyle

Най-лошият махмурлук е от шампанско

0

С милиони отворени бутилки в чест на настъпването на 2015 г. след празненствата с шампанскоидва неизбежният махмурлук. Но ако от собствен опит можете да кажете, че махмурлукът след прекаляване с шампанско е най-лошият, учени също подкрепят това твърдение, съобщава в. “Дейли мейл”.

Характерните мехурчета, които отличават шампанското от другите напитки, са причинени отвъглероден диоксид в напитката. Именно той причинява лошия махмурлук, казва Борис Табакоф, професор по фармакология от университета в Колорадо. Той обясни, че газът е причина алкохолът да бъде бързо абсорбиран в кръвообращението.

Около две трети от хората се напиват по-бързо, когато пият шампанско или друга газирана напитка. Поради това махмурлукът е по-лош, допълва изследователят.

Махмурлукът възниква по многобройни причини. Тъй като алкохолът е диуретик (причинява производството на урина), той води до дехидратация, което от своя страна предизвиква главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност. В същото време нивата на кръвна захар намаляват, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на високото съдържание на захар в алкохола.

Това допринася за туптенето на главата и води до глад, който много пиещи изпитват. Алкохолът също така дразни стомаха и нарушава съня, като причинява гадене и изтощение на следващия ден. Мозъкът също реагира на депресиращите механизми на алкохола. Поради това ярките светлини и силните шумове са почти непоносими след нощ на тежко пиене.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега