LifeStyle, Общество

Най-използваната парола в интернет

0

Защитата на информацията в интернет е изключително важна в днешния свят на постоянни кибератаки. Милиони хора по света обаче продължават да използват лесно разкриваеми пароли, което застрашава личните им данни, показва ново британско проучване на Националния център за киберсигурност в Обединено кралство.

 
За целите на проучването са използвани публични бази данни за нарушени сметки или електронни адреси. Данните показват, че най-широко използваната парола при банкови сметки е “123456”. Тази парола се използва от над 23 млн. души. След нея се нарежда “123456789”, която също не е трудна за разбиране. В топ 5 попадат и паролите “password” и “1111111”.
 
Ашли е най-често използваното име сред паролите. След него се нареждат  Майкъл, Даниел, Джесика и Чарли. Като пароли се използват и имена на футболни отбори, показват още данните от проучването. Ливърпул са “шампиони” е сред тях и Челси, съобщава bTV.
 
От Националния център по киберсигурност съветват хората да избират за пароли три случайни лесно запомнящи се думи, защото използването на имена, поставя потребителите в опасност от хакване на профили или акаунти. Експертите съветват да не се слагат пароли, свързани с името ни, любимия отбор или група за акаунти с важни лични данни.
 
По-малко от половината участници в проучването са използвали уникална и труднодостъпна парола за основния си имейл акаунт. 
 
Около 42% от хората очакват да загубят пари в онлайн измама, а едва 15% признават, че имат достатъчно познания, за да се защитят в онлайн пространството.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега