Бургас, Култура, Общество, Топ новини

Най-добрите БГ графици идват в Бургас със своя изложба

0

Група GRAFIKART е неформално обединение на петима ярки български художници, които отдават усилията и таланта си на изкуството на графиката. Всеки от тях има своя лична траектория на движение в нелекия път на графиката. Те са отличаващи се както в употребата на технологията, така и в пластическия си език, в идейните си търсения, теми и артикулирани послания. Онова, което обаче ги обединява, е трайната им връзка с графиката, обособила се в тяхно творческо убежище – въпреки нейната трудоемкост и понякога незаслуженото ѝмаргинализиране у нас.

В подредената в галерия „Пролет“ изложба публиката ще има възможност да се срещне с графичните творби на Веселин Дамянов – VES, Бранко Николов, Емануела Ковач, Васил Колев VASSILLO и Людмил Георгиев. Група GRAFIKART гостува за първи път в престижната бургаска галерия, а всеки от авторите показва произведения, отразяващи най-новите посоки в работата им. Макар и експериментиращи, напускащи зоната си на комфорт в търсене на нови стилови и тематични посоки, те употребяват онзи пластически език, с който през последните две десетилетия се утвърдиха като един от най-значимите графицив страната. Изложбата ще бъде открита на  8 юли /четвъртък/ от 17.30 – 19.30ч.

Веселин Дамянов – VES с неподражаемото си чувство за хумор и завидното си майсторство в детайла, насочва вниманието ни към голямата тема за символа и играта на съвременното общество с образите. Като контрапункт на това могат да бъдат разглеждани графиките на Бранко Николов, който с вещината на археолог и естетическата мяра на философ ни възвръща към архетипните категории за вярата, природата, светлината и паметта. Голямата дама на българската графика и единствена жена в групата – Емануела Ковач, увлечена от морската стихия, се представя с новия си графичен цикъл „Морско синьо“. В него тя се затвърждава не само като един от най-вещите познавачи на магията на графиката, но и като изкусен поет на цвета, линията, отблясъците. Макар и най-млад в групата, Васил Колев VASSILLO с чувствителност на мъдрец и ловкостта на крадец на гласове улавя в графиките си пулса на настоящето ни, диханието на своите приятели. Противно на него, оттласквайки се от всякаква конкретика, Людмил Георгиев се обръща към графичното и като на игра го употребява, за да превърне графиката в живопис, подсещайки ни за думите на Йохан Хьойзинха, че тъкмо играта е „един от фундаменталните духовни елементи на живота“.

С други думи – настоящата изложба дава възможност на публиката не само да се докосне до творчеството на авторите от група GRAFIKART, не само да намерим поредните доказателства за тяхното отличаващо се ярко присъствие на художествената сцена, но и да разкрием как изкуството им се съотнася към нас самите – към вълненията, емоциите, чувствата ни.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега