Общество

Най-чистите и най-мръсните градове в ЕС според гражданите им

0

София се нарежда сред най-мръсните градове в ЕС по мнение на гражданите ѝ. Това става ясно от статистика на Евростат, публикувана днес по повод началото на Зелената седмица на ЕС (21-25 май).

През 2015 г. на жителите на 109 европейски града е зададен въпросът: „Най-общо казано, моля, кажете дали сте много доволен, доста доволен, доста неудовлетворен или изобщо недоволен от чистотата на вашия град?”.

В София само 29% от гражданите са доволни от чистотата на столицата, така българският град се нарежда на 3-то място сред другите европейски градове. Най-недоволни са хората в Рим – 9% намират града си за чист. На второ място е Братислава (28%).

По-малко от половината от населението е удовлетворено от чистотата на града си и в Букурещ (37%), Мадрид (38%), Будапеща (39%), Атина (41%), Берлин (45%), Брюксел (47%) и Париж (49%).

Обратният тренд се наблюдава в много европейски градове. Най-добре според показателите се представя Вентспилс, който оглавява 109-те изследвани града. Почти всички (99%) от жителите му отговориха, че са много или по-скоро доволни от чистотата на техния град. Вентспилс е последван от друг латвийски град Валмиера (97%), Овиедо в Испания (95%) и град Люксембург (95%).

По отношение на столиците на ЕС резултатите показват значителни различия в удовлетвореността, като равнищата варират от 9% до 95%.

Най-малко 80% от жителите са много или по-скоро удовлетворени от чистотата на техния град в Люксембург (95%), Виена (90%), Любляна (88%), Рига (81%) и Хелзинки (80%).

Информацията за чистотата на градовете е базирана на показатели за проучване на възприятията, изготвени от Европейската комисия.

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега