Бургас, Топ новини

Наградиха остров Света Анастасия в категорията за най-атрактивна туристическа атракция

0

Община Бургас отново се нареди сред най-добрите бенефициенти, изпълнили проекти по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013. Този път тя беше отличена за идеята и реализацията на проекта за реставрация на остров Света Анастасия. Вчера в София зам.-кметът Атанаска Николова получи от името на кмета Димитър Николов наградата в категорията за най-атрактивна туристическа атракция. Връчи я министър Лиляна Павлова. В церемонията участва и софийският кмет Йорданка Фандъкова.

Над 750 проекта са реализирани със средства по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. до този момент в цялата страна, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на годишната информационна конференция на ОП “Регионално развитие” 2007-2013. Участие във форума взеха Витория Алиата Ди Вилафранка  – директор на дирекция “Изграждане на административен капацитет в Югоизточна Европа” на ГД “Регионална и урбанистична политика” на ЕК, както и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Министър Лиляна Павлова посочи, че благодарение на програмата са ремонтирани 984 учебни заведения, детски градини и културни институции. Рехабилитирани са 1023 км. републикански пътища от II и III клас. Социализирани и консервирани са 72 културно-исторически забележителности, които се радват на голям посетителски интерес. Изпълняват се 7 големи проекта за интегриран градски транспорт за 500 млн. евро. Реализирани са десетки проекти за социални заведения.

Министърът отбеляза, че до края на годината със средства от бюджета ще бъдат извършени максимален брой разплащания, за да се минимизират загубите по програмата.  Павлова акцентира и върху другия важен ангажимент – да приключим успешно преговорите по новата Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г.

“До средата на новата година трябва да приключим процедурата, която е дълъг процес по съгласуване на текстове, на дейности и приоритети, да направим необходимото да започне усвояването на новите 3,1 млрд. лв. от новият бюджет по програмата, за да не загубим или върнем нито едно евро “, каза Лиляна Павлова.

Зам.-министър Деница Николова представи напредъка по програмата. Тя припомни, че ОП “Регионално развитие” 2007-2013 г. е договорена на над 100 %, а разплащанията до момента възлизат на 75 %. До края на годината обаче този процент ще се увеличи.

 

Припомняме, че остров Света Анастасия е сред водачите във временната класация на конкурса “Чудесата на България”. Можете да гласувате за него в интернет до 15 декември тук:

http://www.bgchudesa.com/glasuvane/atraktsii.html


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега